Сьогодні в Україні посилили карантинні норми

UA RU
КМУ вніс зміни до Постанови № 1236, які посилюють правила карантину

Із 6 грудня почали діяти нові карантинні норми

✅✅✅ Журнал запису висновків лікарсько-консультативної комісії: форма № 035/о

У межах жовтого рівня епіднебезпеки відтепер заборонені:

  • робота:
    • закладів освіти, в яких вакциновано принаймні однією дозою менш як 100% співробітників
    • кінотеатрів, театрів та інших закладів культури
    • закладів громадського харчування, окрім замовлень на виніс та доставки
    • спортзалів, басейнів
  • діяльність закладів із розміщення, окрім готелів, санаторних і соціальних закладів
  • проведення масових заходів, окрім атестації здобувачів освіти
  • міжобласні та міжнародні перевезення

5 документів, що допоможуть дотримати вимог санепідрежиму

У регіоні, що має зелений рівень епіднебезпеки, заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів у міському та внутрішньообласному громадському транспорті у кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу. 

Щоб обслуговувати відвідувачів та клієнтів у жовтій зоні, працівникам ресторанів, готелів та спортзалів потрібно мати принаймні одне щеплення проти COVID-19. Для відвідування громадських закладів можна використовувати негативний тест, що чинний 72 год., або COVID-сертифікат про одужання. 

«У першу чергу нові правила торкнуться регіонів, які перебувають на жовтому рівні епіднебезпеки. Тепер відвідувати громадські заклади на жовтому рівні можна буде лише тим людям, які отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або мають негативний тест чи сертифікат про одужання. Ця ж норма поширюється і на співробітників. Посилення правил для невакцинованих потрібне, щоб зменшити навантаження на лікарів та медичну систему, адже до стаціонарів у більшості потрапляють саме ті пацієнти, які не отримали повного курсу щеплення», — заявив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епідеміологічної небезпеки потрібен один з документів:

  • документ про отримання повного курсу вакцинації
  • негативний тест
  • сертифікат про одужання

Відсьогодні також зменшать термін дії жовтих COVID-сертифікатів: із 120 до 30 днів. 

«Ми спостерігаємо появу тенденції, коли люди отримавши першу дозу, не звернулись вчасно за другою. Це означає, що людина не має ефективного захисту від хвороби та її наслідків. Тож, з 6 грудня усі ті громадяни, у яких від дня отримання першої дози вакцини сплине цей термін в 30 днів — використовувати жовтий COVID-сертифікат не зможуть. Він буде невалідним», — пояснила заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. 

Повний курс вакцинації проти COVID-19 нині пройшли понад 37 % дорослого населення в Україні. Лише за листопад медики зробили рекордні понад 7 млн щеплень.

Нагадаємо, раніше МОЗ пояснило, як діяти лікарю,  якщо у пацієнта не генерується COVID-сертифікат

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5298

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
118659

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді