Чи можуть в українських лабораторіях виявляти нові штами COVID-19: розповіли у МОЗ

UA RU
Українські ПЛР тест-системи орієнтуються на найстабільніші ділянки гену, а тому їх чутливість до штаму «Омікрон» не має бути знижена. А от чутливість і специфічність швидких антигенних тестів невідома. До того ж зразки, які не будуть визначені як «Дельта-штам», підлягатимуть обов’язковому повногеномному секвенуванню

У МОЗ розповіли, чи готові українські лабораторії виявляти новий варіант COVID-19

Нині в Україні лабораторії працюють на ПЛР тест-системах, які виявляють вірус щонайменше за двома мішенями, кажуть у МОЗ. Тест-системи орієнтуються на найстабільніші ділянки гену, а тому їх чутливість не має бути знижена.

Інфекційний контроль за новими правилами: усе про наказ № 1614

Водночас чутливість і специфічність швидких антигенних тестів для виявлення штаму «Омікрон» невідома. Щоб дізнатися, наскільки вони ефективні, потрібні дослідження.

Зараз в Україні діє система моніторингу поширення штамів коронавірусної хвороби. Кожна область має резерв ПЛР тест-систем для визначення штаму «Дельта». На секвенування направляють зразки людей, які:

  • проживають у кластерах — районах зі значними спалахами захворюваності
  • повернулися з-за кордону
  • мають нетиповий перебіг захворювання

«Станом на 29 листопада в Україні не було виявлено штам «Омікрон». Водночас всі зразки, які не будуть визначені як «Дельта-штам», будуть підлягати обов’язковому повногеномному секвенуванню», — заявили у МОЗ.

Довідка. Наразі відомо не так багато фактів про нову мутацію. Питання викликають насамперед:

  • швидкість поширення штаму
  • тяжкість захворювання, спричиненим новим варіантом COVID-19
  • можливий ризик повторного інфікування
  • можливе зниження ефективності вакцинного захисту

Поки що не встановлено, чи викликає коронавірус штаму «Омікрон» тяжчий перебіг хвороби, кажуть у МОЗ. Перші випадки інфікування цим штамом були зафіксовані в молодих людей (студентів університетів), які зазвичай мають легший перебіг хвороби. Проте загальний рівень зараження у Південно-Африканської Республіки (ПАР) підвищений.

✅✅✅ Як правильно вводити вакцини

З огляду на те, що кількість випадків «Омікрону» збільшується майже в усіх провінціях ПАР, цей штам може мати підвищену швидкість передачі. Однак поки точно не зрозуміло, чи передається «Омікрон» швидше, ніж, до прикладу, штам «Дельта».

Також невідомо, чи викликає нова мутація важчий перебіг захворювання порівняно з іншими варіантами. Специфічних симптомів «Омікрону» поки не виявлено.

Водночас немає жодних даних, які б стверджували, що вакцина проти COVID-19 не ефективна проти «Омікрону». Нова інформація про вплив вакцини на цей штам має з’явитися вже за два-три тижні.

Як і з раніше відомими мутаціями, МОЗ рекомендує вживати таких профілактичних заходів проти «Омікрону»:

  • використовувати захисні маски
  • відстежувати контакти
  • дотримуватися дистанції

Нагадаємо, новий штам COVID-19 «Омікрон» викликає занепокоєння у ВООЗ. Moderna вже готує вакцину.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5366

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
119506

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12283

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді