Чи можна щеплювати від COVID-19 осіб із супутніми хворобами: роз'яснення дали кардіолог, онколог та ендокринолог

UA RU
Люди, які мають супутні хвороби, часто вважають, що вакцина може їм зашкодити. А тому бояться щепитися. Профільні лікарі, експертні думки яких зібрало МОЗ, розвіюють такі сумніви
Кардіолог, ендокринолог та онколог відповіли, чи можна вакцинувати осіб із супутніми хворобами від COVID-19
 
Майже чверть українців, які не хочуть вакцинуватися від COVID-19, вважають, що мають медичні протипоказання. Це дані жовтневого опитування, проведеного на замовлення ЮНІСЕФ.

Однак, кажуть у МОЗ, людей із протипоказаннями до вакцинації менше ніж 1% від дорослого населення України. Насправді щеплення повністю протипоказане лише тим, хто мав важку алергічну реакцію на першу дозу вакцини чи на один із її компонентів.

Лікарі спростовують думку про шкоду вакцинації для людей, які мають супутні захворювання.

 Який лікар має право видавати довідку з протипоказаннями до вакцинації від COVID-19

Кардіолог

«Усім людям, які мають серцево-судинні захворювання, потрібно вакцинуватись від COVID-19, адже хвороба в них протікає значно важче та може дати дуже серйозні ускладнення», — запевняє кардіолог, кандидат медичних наук та завідувачка діагностичного відділу Центру інноваційних медичних технологій НАН Віра Горбачова.

До протипоказань не належать, зокрема:

  • ішемічна хвороба
  • серцева недостатність
  • вроджені вади серця

Пацієнти з такими захворюваннями більше схильні до інфікування та важкого перебігу хвороби. Коронавірусна інфекція, за словами лікарки, впливає на серце й судини різними механізмами, наприклад прямо пошкоджує серце.

 ✅✅✅ Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма 028-1/о

Ендокринолог

Людям із цукровим діабетом та ендокринними захворюваннями треба щепитися, каже ендокринолог вищої категорії, кандидат медичних наук, головна експертка з ендокринології департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Оксана Марусин. Коронавірусна хвороба для таких пацієнтів може бути вкрай небезпечною.

«Люди з хронічними ендокринними захворюваннями потребують захисту від COVID-19. За моїми спостереженнями, люди з цукровим діабетом свідомі й вакцинуються», — поділилася лікарка.

Натомість переконати щепитися людей із захворюваннями щитовидної залози значно важче, каже Оксана Марусин. Адже ті помилково вважають, що аутоімунні захворювання — абсолютні протипоказання.

«Це неправда. Щодня отримую по кілька дзвінків від таких пацієнтів із проханням про консультацію. Звичайно, всім рекомендую вакцинуватися», — додала вона.

 

 

Онколог

Дуже високий ризик померти внаслідок ускладнень COVID-19 мають люди з онкологічними хворобами, попереджає онколог-хірург-уролог вищої категорії Національного інституту раку, доктор медичних наук Олександр Стаховський.

«Щеплення від COVID-19 є пріоритетним для пацієнтів, які мають діагноз «онко»... Ризик померти від онкології в наших пацієнтів значно менший, ніж ризик померти від ускладнень, які може спричинити в них коронавірусна хвороба», — пояснив лікар.

Онколог пояснює, що щепитися можна як в активній фазі захворювання, так і тим, у кого ремісія. Пацієнтам, які проходять хіміотерапію, слід порадитися зі своїм лікарем, коли саме краще щепитися, щоб вакцинація дала оптимальний захист. Для таких випадків Національна технічна група експертів з імунопрофілактики розробила спеціальні рекомендації.

 

Нагадаємо, раніше МОЗ заявило, що частота утворення тромбів за важкого і за легкого перебігу COVID-19 значно вища, ніж через вакцинацію.

 

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5298

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
118659

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді