КМУ виділив кошти на кисневі станції для ковідних лікарень

UA RU
Попри те, що нині всі заклади, які надають допомогу хворим на COVID-19, забезпечені медичним киснем у повному обсязі

КМУ виділив кошти на кисневі станції для ковідних лікарень

Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма № 028-1/о

24 листопада КМУ ухвалив постанову «Деякі питання здійснення централізованих закупівель кисневих станцій». Вона передбачає закупівлю та забезпечення опорних ЗОЗ, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19, кисневими станціями.

Як передавати кисневі концентратори пацієнтам

Прийняття постанови зумовлене необхідністю збільшити спроможність лікарень надавати стаціонарну медичну допомогу пацієнтам.

«Наразі усі лікарні, які надають допомогу хворим на ковід, забезпечені киснем у повному обсязі. В Україні працюють 26 підприємств, які виробляють орієнтовний сумарний об'єм кисню для лікарень у розмірі 436 тонн на добу. Починаючи із січня 2021 року по сьогодні медичними закладами було використано 2 458 700 тонн рідкого та газоподібного кисню. І це дозволило забезпечити лікування 496 391 пацієнта», — коментує Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Утім, міністр додав, що перебіг хвороби від однієї хвилі до іншої має свої особливості. У цій хвилі МОЗ фіксує збільшення споживання кисню одним пацієнтом у 5—6 разів. Тому додаткове встановлення кисневих станцій дасть змогу уникнути критичного дефіциту кисню завдяки автономній генерації у разі ще більшого одномоментного надходження пацієнтів до лікарень.

✅✅✅ Облік медичного кисню в медзакладі

Киснева станція — це власна система генерації лікарнею кисню з навколишнього повітря. Вона подає його під високим тиском по усій лікарні через централізовану систему трубопроводів від єдиного генератора. А також потребує точки включення до електромережі необхідної потужності і забезпечує кисневу незалежність лікарні.

Встановлення кисневих станцій доцільне і в тих лікарнях, де наявні інші джерела кисню. Приміром, кисневі балони або кріогенні газифікатори. Лікарні матимуть альтернативне джерело кисню і не залежатимуть від перебоїв із постачанням рідкого та газоподібного кисню.

Раніше КМУ підвищив тариф на лікування пацієнтів з COVID-19.

За матеріалами МОЗ



Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94947

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді