Документи про тимчасову непрацездатність видавати дистанційно заборонено: позиція МОЗ

UA RU
На період проведення заходів, спрямованих на ліквідацію COVID-19, лікарі первинної медичної допомоги могли видати лікарняний після того, як опитають пацієнта по телефону. Із 7 вересня так робити більше не можна

Нові правила оформлення документів

Лікарі не мають права видавати лікарняні, якщо не оглянули пацієнта особисто. Відповідну норму МОЗ закріпило наказом «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» від 02.08.2021 № 1609 (далі — Наказ № 1609). Документ набув чинності 7 вересня 2021 року.

✅✅✅ Курси підвищення кваліфікації медичних сестер у Вищій школі головної медсестри

МОЗ заборонило видавати документи про тимчасову непрацездатність дистанційно

Що треба знати про запровадження електронного реєстру лікарняних

Наказом № 1609 МОЗ унесло зміни до документів, як-от:

  • Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455 (далі — Інструкція № 455)
  • Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066 (далі — Порядок № 1066)

Видавати листки непрацездатності строком до 5 календарних днів без огляду пацієнта МОЗ дозволяло на період проведення заходів, спрямованих на ліквідацію COVID-19, відповідно до вимог, встановлених КМУ. Тоді лікарняний відкривали на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії.

Видавали такі листки непрацездатності лікарі первинної медичної допомоги. Для цього вони обов’язково робили відповідний запис у медичній карті амбулаторного хворого.

Аби за таким самим принципом сформувати електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН), лікар робив відповідний запис у Реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я. Так можна було видати лікарняний за категоріями:

  • Захворювання або травма загального характеру
  • Обсервація, самоізоляція під час дії карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2
  • Карантин (1066)

Проте Наказом № 1609 МОЗ скасувало відповідні положення Інструкції № 455 і Порядку № 1066. Відтепер лікуючий лікар формує МВТН тільки після особистого огляду хворого (п. 1 розд. IV Порядку № 1066).

Нагадаємо, раніше МОЗ перенесло повний перехід на е-лікарняні на 1 жовтня.

За матеріалами системи «Експертус Медзаклад»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді