Протокол лікування пацієнтів з COVID-19 та дорожня карта вакцинації: оновлення від МОЗ

UA RU
МОЗ розширило перелік осіб, яких вакцинують під час третьої хвилі, та доповнило підрозділ про антикоагулянтну терапію при COVID‐19 у дітей. Відповідні зміни до основних документів із лікування та профілактики COVID-19 в Україні МОЗ затвердило 13 травня наказами № 927 і 930 відповідно

 

ТЕСТ ⚡ Вакцинація від COVID-19

 

Оновлена Дорожня карта вакцинації

Наказом від 13.05.2021 № 927 МОЗ уп’яте внесло зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021—2022 роках, затвердженої наказом МОЗ від 24.12.2020 № 3018.

Минулого місяця МОЗ конкретизувало, які саме працівники сфери безпеки та оборони отримають щеплення під час третього етапу вакцинації. А 13 травня включило в цей етап також працівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

МОЗ оновило Дорожню карту вакцинації та Протокол лікування пацієнтів із COVID-19

 

Оновлений Протокол

МОЗ виклало в новій редакції протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затверджений наказом МОЗ від 02.04.2020 № 762 (далі — Протокол). Зміни затвердили наказом МОЗ від 13.05.2021 № 930.

Розробники Протоколу доповнили підрозділ про антикоагулянтну терапію при COVID‐19 у дітей. А тепер докладніше про те, що саме додали.

1. Цільова популяція пацієнтів для проведення антитромботичної профілактики

Ідеться про пацієнтів віком до 18 років, що госпіталізовані з діагнозом COVID-19, та мають два або більше з трьох критеріїв:

  • госпіталізація у відділення інтенсивної терапії
  • діагностований мультисистемний запальний синдром (MIS-C)
  • наявність факторів ризику венозної тромбоемболії

2. Лабораторний моніторинг

Під час госпіталізації рекомендовано провести загальний аналіз крові з підрахунком тромбоцитів, фібриногеном, протромбіновим часом, активованим частковим тромбопластиновим часом (АЧТЧ) та D-димером.

3. Профілактична антикоагулянтна терапія

Протокол встановлює, кому призначати профілактичну антикоагулянтну терапію після виписки і скільки вона має тривати. Документ конкретизує, для яких пацієнтів і як застосовувати низькомолекулярний гепарин (наприклад, еноксапарин), а коли використовувати нефракціонований гепарин.

Прямі пероральні антикоагулянти (DOAC) (наприклад, ривароксабан та апіксабан), як і в попередній редакції Протоколу, не рекомендовано призначати для профілактики венозної тромбоемболії в умовах стаціонарного лікування. Адже дані щодо їх застосування у дітей при COVID‐19 обмежені. Утім уже відомо, що ці препарати можуть взаємодіяти з лікарськими засобами, які використовують для лікування SARS-CoV-2 (включно з дексаметазоном).

Так само не рекомендовано застосовувати для профілактики венозної тромбоемболії антиагрегантні засоби.

4. Терапевтична антикоагулянтна терапія

Автори Протоколу визначають, які діти належать до пацієнтів із дуже високим ризиком розвитку венозної тромбоемболії / мікросудинного тромбозу. Для таких пацієнтів рекомендовано розглянути підвищення дози низькомолекулярного гепарину до терапевтичної.

Нагадаємо, раніше МОЗ затвердило протокол реабілітації пацієнтів із COVID-19

За матеріалами редакції Експертус Медзаклад

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
65748

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді