Зміни у законодавстві торкнуться акредитації та ліцензування у сфері охорони здоров'я

UA RU
Із Основ законодавства України про охорону здоров’я планують виключити пункт про можливість закладам охорони здоров’я добровільно проходити акредитацію. До того ж ліцензіати зможуть надавати лише певні види медичної допомоги. Проєкт відповідного Закону України ВРУ вже винесла на громадське обговорення

⭐ Зміни в медичному законодавстві за квітень ⭐

 

 

ВРУ розробила проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування та акредитації закладів охорони здоров’я» (далі — Законопроєкт). За його допомогою планують удосконалити ліцензування господарської діяльності з медичної практики. Так, заклади охорони здоров’я та фізичні особи — підприємці отримуватимуть ліцензію відповідно до виду надання медичної допомоги:

Акредитація знову стане обов’язковою, а ліцензіатів розділять за видами медичної допомоги: ВРУ підготувала зміни до законодавства

Згідно зі змінами, які передбачає Законопроєкт, фізичні особи — підприємці не матимуть права надавати екстрену та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу. На думку авторів документа, «це в свою чергу врегулює ринок медичних послуг».

Крім того, ВРУ планує визначити акредитацію закладу охорони здоров’я як адміністративну послугу. Для цього в Законопроєкті передбачила:

  • підстави для одержання акредитації
  • суб’єктів, які будуть її проводити, та їх повноваження
  • перелік та вимоги до документів, необхідних для проходження акредитації
  • платність такої послуги
  • граничний строк проведення акредитації
  • підстави для відмови у проведенні акредитації

Зі статті 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII планують виключити частину шосту. Вона звучить так:

«Заклади охорони здоров’я можуть добровільно проходити акредитацію в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Не підлягають обов’язковій акредитації аптечні заклади. Акредитація аптечних закладів може здійснюватися на добровільних засадах».

Найімовірніше, це означатиме, що заклади охорони здоров’я знову проходитимуть акредитацію в обов’язковому порядку. Не підлягатимуть акредитації аптечні заклади.

Усі зміни, що передбачає Законопроєкт, перегляньте в порівняльній таблиці.

Нагадаємо, раніше НСЗУ посилила вимоги до закладів, які надають неонатальну допомогу.

 

Акредитація знову стане обов’язковою, а ліцензіатів розділять за видами медичної допомоги: ВРУ підготувала зміни до законодавства
Руслан Совершеннийадвокат, керуючий партнер Адвокатської фірми STATUS
За якими критеріями оцінюватиме якість медичної допомоги керівник структурного підрозділу закладу? Яку роль відіграє медична рада в підготовці до акредитації? Хто забезпечить зовнішній контроль якості медпослуг?

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді