Вимоги до ЗОЗ, які надають неонатальну допомогу: посилені вимоги від НСЗУ

UA RU
Із 1 квітня тариф за неонатальну допомогу у Програмі медичних гарантій зріс до 135 тис. грн. Відповідно, зросли і вимоги до цієї послуги. Про це під час щоденного брифінгу заявив виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Як працювати за договором з НСЗУ у 2021 році

Оплату за неонатальну допомогу заклади отримують за підвищеним тарифом і за кожен пролікований випадок. Тому у Програмі медичних гарантій — 2021 НСЗУ посилила вимоги до цієї пріоритетної послуги, пояснив очільник НСЗУ.

НСЗУ посилила вимоги до закладів, які надають неонатальну допомогу

«З квітня 2021 року НСЗУ ввела підвищувальний коефіцієнт за інтегрованість послуг для закладів, в яких можуть одночасно надавати допомогу при пологах та допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках. Такі заклади отримають більше грошей. Крім того, запровадили підвищувальний коефіцієнт за наявність в закладі неонатологічної бригади невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії, яка забезпечує транспортування передчасно народжених дітей», — розповів Андрій Віленський.

Тариф за пакетом неонатальної допомоги, за словами очільника НСЗУ, — один із найвищих у Програмі медичних гарантій цього року. Якщо в закладі працює виїзна неонатальна бригада, оплата зростає до 135 тис. грн.

Також оплата залежить від маси тіла, з якою народилася дитина, що потребує неонатальної допомоги:

  • до 1500 г — понад 113 тис. грн
  • 1500 г і більше — понад 25 тис. грн

«Якісна неонатальна допомога знижує рівень дитячої смертності, яка в Україні є однією з найвищих серед країн Європи. Із впровадженням в Україні Програми медичних гарантій кожне немовля, яке народилося передчасно або зі складною неонатальною патологією, отримує медичну допомогу у повному обсязі за відповідним пакетом послуг. Ця допомога визначена пріоритетною послугою. Вона є безоплатною, а тому істотно знижує фінансове навантаження на родину», — наголосив Андрій Віленський.

За його словами на пакет «Медична допомога у складних неонатальних випадках» пропозиції подали 110 закладів. 107 із них мають підтверджені пропозиції і незабаром укладуть договір з НСЗУ.

Із квітня 2020 року по березень 2021-го за цей вид допомоги НСЗУ виплатила закладам охорони здоров’я 1 млрд 221 млн грн.

Нагадаємо, в Україні можуть змінитися нормативи організації акушерсько-гінекологічної допомоги.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Акредитація закладів охорони здоров'я

З'ясуйте, що дає акредитація медичному закладу, які документи для неї потрібні. Також пригадайте особливості акредитації ЗОЗ під час війни
110436

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
16914

Як оформити ліцензію на медичну практику

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
56597

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді