На громадське обговорення винесений новий проект Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини»

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» оприлюднений та винесений на громадське обговорення. «Українському суспільству важливо, аби діяльність трансплантологічної галузі була максимально прозорою і відкритою. Саме тому МОЗ України пропонує медичній спільноті внести свої зауваження в нову редакцію відповідного закону», — зауважила Перший заступник Міністра охорони здоров'я Олександра ПАВЛЕНКО

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра ПАВЛЕНКО в ефірі Громадського радіо повідомила, що проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» оприлюднений та винесений на громадське обговорення. Переглянути його, за словами заступника, можна на офіційній веб-сторінці Міністерства охорони здоров’я України.

«Українському суспільству важливо, аби діяльність трансплантологічної галузі була максимально прозорою і відкритою. Саме тому МОЗ України пропонує медичній спільноті внести свої зауваження в нову редакцію відповідного закону», — зауважила Олександра ПАВЛЕНКО.

Нова редакція Закону пропонує врегулювати проблемні питання відбору анатомічних матеріалів із тіла померлої особи. Має бути чітко прописаний регламент презумпції згоди чи незгоди, подальших дій, системи обліку донорів та реципієнтів.

Заступник Головного лікаря національного центру трансплантології Андрій КОСТЕНКО розповів, що новий Закон розширює сферу впливу на законну трансплантацію. За його словами, потреба в трансплантації дуже велика, але не може бути задоволена, бо не працює Закон. На сьогодні потреба на рік становить: 2 000 пересадок нирки, 1 500 пересадок печінки та близько 1000 трансплантацій серця. «На жаль, без належного правового врегулювання питання презумпції згоди лише 10% людей, які очікують на трансплантацію, мають шанс на операцію, решта — помирає», — підкреслив Андрій КОСТЕНКО.

Перший заступник Міністра охорони здоров'я також зазначила, що сусідні країни набагато прогресивніші у трансплантації. Тому варто орієнтуватись на їх досвід і зняти перешкоди українським хірургам. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді