Скільки медиків надають допомогу за Програмою медгарантій

Спеціалізовані медзаклади отримали нову систему фінансування у квітні 2020-го: уклали договори з НСЗУ та почали отримувати гроші за послуги, надані в межах Програми медичних гарантій

⭐ Зміни в медичному законодавстві за січень ⭐

Скільки медиків надають допомогу за Програмою медгарантій

Перед початком другого етапу медичної реформи звучало багато побоювань, що лікарні закриють, а медики — залишаться без роботи і поїдуть працювати за кордон. За 10 місяців роботи спеціалізованих медзакладів за новою системою фінансування НСЗУ зібрала достатньо даних, щоб спростувати це. Дані ЕСОЗ свідчать, що з квітня 2020 року до лютого 2021-го лікарів не лише не поменшало, навпаки — їх кількість зросла.

Ідеться про заклади, які мають договір з НСЗУ:

  • 1654 спеціалізованих медзаклади
  • 1696 закладів первинки

Завдяки реєстрації надавачів медичної допомоги в ЕСОЗ відбулася своєрідна інвентаризація медустанов. Стало зрозуміло, скільки їх, яке у них обладнання та хто там працює.

Загалом в ЕСОЗ станом на 1 лютого 2021 року зареєстровано 272 264 медиків:

Медпрацівники

Медпрацівники, зареєстровані
в ЕСОЗ

Приріст
(04.2020—
02.2021)

Звільнилися

Додалися

Лікарі первинної ланки

23 980

555

1950

2505

Лікарі спеціалізованої медичної допомоги

97 668

3435

6620

10 055

Молодший медичний персонал

153 251

2576

8431

11 007

Ці дані свідчать про те, що попит на професію лікаря лишається високим і дає можливість працевлаштуватися. Медзаклади та новостворені громади залучають лікарів, бо зацікавлені в укладенні договору з НСЗУ. А наявність потрібного медичного персоналу — одна з вимог для контрактування з НСЗУ. Залучення в штат одного спеціаліста може збільшити суму договору для закладу одразу на кілька мільйонів.

Завдяки ЕСОЗ у нас також є дані про кількість лікарів різних спеціальностей у кожній області. Наприклад, серед лікарів спеціалізованої медичної допомоги найбільше акушерів-гінекологів — 9112. Хірурги у електронній системі треті за чисельністю. Їх зареєстровано 6106:

Спеціальність

Кількість лікарів на 100 тис. населення

Найбільше

Найменше

Лікар-акушер-гінеколог

37 в Івано-Франківській обл.
36 у Києвській обл.

6 у Луганській обл.
8 у Донецькій обл.

Лікар-хірург

24 у Тернопільській обл.
24 у Чернівецькій обл.
24 у м. Києві

5 у Луганській обл.
7 у Донецькій обл.

Сімейний лікар

69 у Волинській обл.

46 у Чернігівській обл.

✅✅✅ Хто забезпечує доступність первинної медичної допомоги в сільській місцевості

Це важлива інформація для місцевої влади, яка згідно із законом про місцеве самоврядування, відповідальна за організацію медичної допомоги в регіоні. Дані дають змогу проаналізувати потребу та визначити, яких лікарів залучити і в який спосіб. І цим даними уже користуються.

Наприклад, у місті Валки Харківської області, місцева громада прийняла програму стимулів і виділила гроші, щоб навчати місцевих учнів на лікарів у Харківському медичному університеті. Адже більшість лікарів Валківського центру надання первинної допомоги пенсійного або передпенсійного віку. І громада розуміє, що потрібно думати про майбутнє й готувати молоді кадри. Тут уже виділили житло для двох молодих лікарів, які приїхали працювати до міста. І готові й надалі купувати квартири для медиків, щоб мешканці регіону могли отримувати медичну допомогу за місцем проживання.

Як бачимо, дані стають підставою для прийняття управлінських рішень. Завдяки цим даним НСЗУ може аналізувати, як трансформація медичної системи впливає на ринок праці в медицині. І зараз в НСЗУ є підстава стверджувати, що за останні 10 місяців в Україні не відбулося ні масового звільнення лікарів, ні значного відтоку фахівців за кордон. Натомість на професію лікаря є попит, а місцева влада готова брати на себе відповідальність і покращувати доступ до медичних послуг для своїх мешканців.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
36959

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
92357

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді