Лише 50% закладів ПМД та 64% спеціалізованих закладів охорони здоров’я доступні для людей з інвалідністю

Щоб укласти договір з НСЗУ із 1 квітня, заклади охорони здоров’я мають забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Однак нині цю вимогу можуть виконати далеко не всі. Про це під час щоденного пресбрифінгу повідомила заступниця начальника відділу по роботі з договорами на первинці Тетяна Болтян

Як працювати за ПМГ — 2021

НСЗУ вивчає готовність закладів укладати договори. Для цього опитала надавачів послуг, чи їх будівлі доступні для людей з інвалідністю. Згідно з результатами анкетування станом на 13 січня вимогам доступності відповідають:

  • 50% закладів первинної медичної допомоги
  • 64% спеціалізованих закладів

Серед опитаних надавачів послуг первинної ланки найбільше доступних будівель розташовано:

  • у Києві — 81%
  • у Миколаївській області — 72%

Найменше доступних будівель виявили у Вінницькій та Волинській областях — по 35%.

✅✅✅ Передплатіть улюблений медичний журнал в редакції та отримайте подарунок

Лише 50% закладів ПМД та 64% спеціалізованих закладів охорони здоров’я доступні для людей з інвалідністю

✅✅✅ Облік ліків та медвиробів у закладах охорони здоров’я

Найбільший відсоток доступних будівель серед спеціалізованих закладів розташовано у Чернігівській області — 94%, а найменше — у Львівській — 38%.

За словами заступниці начальника відділу, доступними для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп мають бути всі місця надання послуг надавача, зазначені у заяві про отримання ліцензії та в доданих до неї документах. Ідеться про заклади охорони здоров’я усіх форм власності, зокрема й ФОП.

«Заклади, які планують працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня, повинні подбати про те, щоб повністю відповідати вимогам НСЗУ на момент подання пропозиції», — нагадала Тетяна Болтян.

Вимога забезпечити доступність до суб’єктів господарювання стосується не лише споруд, де надають медичну допомогу. Із 01.04.2019 набрали чинності Державні будівельні норми «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд», де ці вимоги прописані. До того ж КМУ постановою від 28.03.2018 № 391 затвердив вимоги до надавачів послуг за програмою медичних гарантій. Одна із них — вільний доступ до будівель для людей з інвалідністю.

«Тобто про вимогу доступності, яка стала обов’язковою з 2021 року, медзакладам повідомляли ще у 2018 році», — підкреслила Тетяна Болтян.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ заявляли, що із закладами, які не забезпечать доступ маломобільним групам населення, договір укладати не будуть.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді