МОЗ створює механізм пільгового забезпечення хворих на цукровий діабет медвиробами

У МОЗ відбулася нарада під головуванням першої заступниці міністра охорони здоров’я Ірини Садов'як щодо запровадження пілотного проєкту державного регулювання цін на медичні вироби для хворих на цукровий діабет та відшкодування їх вартості

Що змінилося в КК щодо «лікарської статті»

У заході взяли участь експерти МОЗ за напрямами «Ендокринологія. Дитяча ендокринологія», представники МОЗ, НАМН, НСЗУ, Держлікслужби, громадських організацій.

За словами Ірини Садов’як, проєкт передбачає:

  • прийняття нових технічних регламентів, які регулюватимуть контроль якості медичних виробів
  • запровадження декларування оптово-відпускних цін на медичні вироби
  • встановлення граничних рівнів націнок на медичні вироби
  • оновлення протоколів лікування хворих на цукровий діабет І та ІІ типів

Ці питання врахують під час розробки проєкту постанови КМУ «Деякі питання пільгового забезпечення хворих на цукровий діабет медичними виробами».

✅✅✅ Як надавати послуги з профілактики та лікування діабету на рівні ПМД

МОЗ створює механізм пільгового забезпечення хворих на цукровий діабет медвиробами

Учасники заходу зазначили, що в Україні діють уніфіковані протоколи зразка 2012 та 2014 рр. первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги хворим на цукровий діабет І та ІІ типів. Протоколи передбачають чотириразові щоденні дослідження рівня глюкози у крові для хворих на діабет І та ІІ типу, які отримують інсулінотерапію, та щоденне одноразове дослідження рівня глюкози у крові для хворих на діабет ІІ типу, які не отримують інсулінотерапію. Експерт МОЗ зі спеціальності «Ендокринологія. Дитяча ендокринологія» Наталія Зелінська наголосила, що згідно з рекомендаціями ВООЗ хворі на діабет І та ІІ типу мають забезпечуватися діагностичними медичними виробами для 6—8 щоденних досліджень рівня глюкози у крові.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
98481

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді