В Україні можуть подешевшати препарати для виявлення збудників інфекційних хвороб

Держсанепідслужба України з метою забезпечення лікувально-профілактичних закладів препаратами для виявлення збудників інфекційних хвороб ініціювала внесення змін до законодавства, які дозволять імпортувати ці препарати без сплати додаткового імпортного збору

Державна санітарно-епідеміологічна служба України (далі — Держсанепідслужба України) ініціювала внесення змін до законодавства, які дозволять імпортувати препарати для виявлення збудників інфекційних хвороб без сплати додаткового імпортного збору.

Рішення про необхідність таких змін виникло після аналізу забезпеченості лабораторій засобами для діагностики.

«Непрогнозоване зростання цін у 2015 році, пов’язане із курсовими коливаннями, не могло бути враховано під час складання плану закупівель на 2015 рік. Тарифи платних послуг, які надаються державними установами Держсанепідслужби України визначні постановою Кабінету Міністрів України і залишаються незмінними з 2003 року», — зазначає начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ринків Держсанепідслужби України Світлана Доан. Ці тарифи значно нижчі за собівартість.

Фінансування із Державного бюджету і надходження із спеціального фонду установ, що знаходяться в управлінні Держсанепідслужби України, не покривають витрат на проведення лабораторних досліджень, особливо високовартісних (імунноферментних, молекулярно-генетичних) та утримання приладного парку.

Відтак є потреба внести зміни до Закону України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року».  Зокрема, додати до  переліку життєво необхідних товарів препарати для виявлення збудників інфекційних хвороб.

Прийняття розробленого законопроекту сприятиме кращому забезпеченню лікувально-профілактичних закладів цими препаратами. Проведення достатньої кількості досліджень необхідне для належного контролю та недопущення ускладнення епідемічної ситуації в Україні.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді