Звіт НСЗУ за ІІ квартал 2020 року

НСЗУ оприлюднила звіт щодо виконання договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій та договорів про реімбурсацію за ІІ квартал

Дайджест новин за липень

ЗвітПереглянути

Звіт щодо надання закладами охорони здоров’я медичних послуг пацієнтам — перший детальний звіт з моменту запуску Програми медичних гарантій в повному обсязі, тобто з 1 квітня.

Завдяки електронній системі охорони здоров’я з’явилася можливість отримувати в оперативному режимі інформацію щодо функціонування системи та достовірні дані. Зокрема, скільки пацієнтів в яких медзакладах отримують медичну допомогу, яку саме, якими є справжні витрати держави на надання медичної допомоги. Ця інформація дозволяє ухвалювати управлінські рішення, зокрема, стосовно коригування Програми медичних гарантій в інтересах пацієнтів.

Звіт НСЗУ за ІІ квартал 2020 року

Кількість закладів

НСЗУ законтрактувала 3029 надавачів медичної допомоги на надання послуг населенню за Програмою медичних гарантій. З них:

  • 2485 — комунальні заклади
  • 211 — приватні
  • 333 — ФОП

Найбільшу кількість надавачів законтрактовано на надання первинної медичної допомоги — 1610, надання амбулаторних послуг — 1429, надання стаціонарних послуг загального профілю — 1084.

Гроші, послуги, пацієнти

Загалом за квітень—червень НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг населенню за Програмою медгарантій понад 20 млрд грн. З них найбільше коштів отримали заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу — понад 14 млрд грн, 4,4 млрд грн отримали від НСЗУ заклади первинної допомоги, 1,6 млрд грн — Центри екстреної допомоги.

У зв’язку з епідемією COVID-19 в травні НСЗУ уклала додатково договори з медзакладами на надання допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою або з підозрою на неї. Зокрема, НСЗУ законтрактувала 25 центрів екстреної допомоги, 240 медзакладів для надання допомоги пацієнтам в умовах стаціонару, 917 медзакладів, в яких працюють мобільні бригади, що виїжджають до пацієнтів з підозрою на COVID-19, 136 закладів, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації. За надання медичної допомоги пацієнтам цими закладами в квітні—червні НСЗУ виплатила їм 2,5 млрд грн.

Впродовж трьох місяців роботи Програми медичних гарантій в повному обсязі пацієнти отримали понад 158 тисяч пріоритетних послуг. Зокрема, 16 377 пацієнтів отримали допомогу при інсульті, 4 943 пацієнти отримали допомогу при інфаркті, 60 859 пацієнток отримали допомогу при пологах, було надано медичну допомогу 8 790 немовлятам, також 67 330 обстежень для раннього виявлення онкологічних захворювань було зроблено пацієнтам. Зокрема, найбільше було зроблено мамографій — понад 29 тисяч.

За надання пацієнтам пріоритетних медичних послуг НСЗУ виплатила закладам 1,2 млрд грн. Найбільша кількість пацієнтів, які отримали таку допомогу, в місті Києві — 17 784 пацієнта, в Харківській області — 13 707 пацієнтів, в Дніпропетровській — 12 832, у Львівській — 11 529 пацієнтів.

Електронна документація

За цей період лікарі створили в електронній системі охорони здоров’я майже 22 млн електронних медичних записів для понад 5 млн пацієнтів. Зокрема, електронні направлення від своїх лікарів на консультації чи проведення лабораторних та інструментальних досліджень отримали понад 1 млн пацієнтів.

Програма реімбурсації

НСЗУ виплатила аптечним закладам за надання ліків пацієнтам за програмою реімбурсації «Доступні ліка» понад 216 млн грн.

Також лікарі виписали понад 3 млн електронних рецептів для пацієнтів, що отримують ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки» в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. 85% з цих рецептів вже погашено, тобто пацієнти отримали необхідні їм ліки. 944 тисячі пацієнтів скористались програмою «Доступні ліки» у квітні—червні.

Детальна інформація по кожній області щодо всіх даних — на сайті НСЗУ. Це відкриті дані, з якими може ознайомитись будь-яка людина. Кожен може дізнатися, скільки бюджетних коштів виплачено за надання медичних послуг мешканцям будь-якого регіону і яких саме послуг. НСЗУ готова звітувати за кожну гривню платників податків, яку спрямовано на реалізацію Програми медичних гарантій.

За матеріалами НСЗУ

Вища школа керівника медзакладу ► навчальні програми
Інформаційно-правова політика медзакладуАктивувати безплатний демодоступ
Ліцензування у сфері обігу підконтрольних речовинАктивувати безплатний демодоступ
Ліцензування медичної практикиАктивувати безплатний демодоступ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді