Визначення ГМО у продукції силами власних лабораторій Держсанепідслужби

Установи, що знаходяться в управлінні Держсанепідслужби України проводять визначення кількісного та якісного вмісту генетично-модифікованих організмів (ГМО) в харчових продуктах та продовольчій сировині

Установи, що знаходяться в управлінні Держсанепідслужби України проводять визначення кількісного та якісного вмісту генетично-модифікованих організмів (ГМО) в харчових продуктах та продовольчій сировині. У 2014 році на наявність похідних від ГМО було досліджено 6590 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, з них 87 були із позитивним результатом. Метод дослідження: полімерно-ланцюгова реакція в режимі реального часу).

Дослідження виконує спеціально підготовлений персонал: 50 спеціалістів із вищою освітою та 37 — із середньою, професійний рівень яких відповідає займаним посадам. Лабораторії державних установ обласних лабораторних центрів Держсанепідслужби України акредитовані згідно чинного законодавства та мають свідоцтва про атестацію.

Проте існує проблема матеріально-технічного забезпечення лабораторних центрів. Зокрема, лабораторії мають необхідність в діагностичних тест-системах, забезпеченість якими становить лише 23% від потреби (річна потреба всіх лабораторій — 120 комплектів тест-систем). Окремі лабораторії потребують дооснащення обладнанням: ампліфікаторами, ПЛР-боксами, гомогенізаторами.

Необхідно розглянути можливості налагодження виробництва в Україні наборів для полімерно-ланцюгової реакції з виявлення вмісту ГМО. Актуальним залишається остаточне визначення та реєстрація ліній генетично-модифікованих рослин, які будуть дозволені до застосування в Україні.

Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» передбачено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення здійснює державну санітарно-епідеміологічну експертизу ГМО, які використовуються у відкритих системах, для обґрунтування висновку щодо їх біологічної і генетичної безпеки стосовно людини з метою їх державної реєстрації.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді