Ситуація із захворюванням на поліомієліт під контролем МОЗ України

Заступник Міністра охорони здоров’я Ігор ПЕРЕГІНЕЦЬ та представники ВООЗ і ЮНІСЕФ інформували суспільство про ситуацію зі спалахом поліомієліту під час брифінгу у п'ятницю в Українському кризовому медіацентрі в Києві

Заступник Міністра охорони здоров’я Ігор ПЕРЕГІНЕЦЬ та представники Всесвітньої організації охорони здоров'я і ЮНІСЕФ інформували суспільство про ситуацію зі спалахом поліомієліту під час брифінгу у п'ятницю в Українському кризовому медіацентрі в Києві.

Міністерство охорони здоров'я затвердило алгоритм реагування та протидії розповсюдженню захворювання на поліомієліт в Україні:

  1. Створення Оперативного штабу з реагування та протидії захворювання на поліомієліт, до якого увійдуть представники відповідальних підвідомчих структур та міжнародних організацій ВООЗ і ЮНІСЕФ;
  2. Якнайшвидше отримання другої партії гуманітарної допомоги вакцин проти поліомієліту;
  3. Посилення епіднагляду в країні лабораторною мережею Державної санітарно-епідеміологічної служби;
  4. Розвезення гуманітарної допомоги вакцин проти поліомієліту, яка вже є в Україні, до регіональних закладів охорони здоров’я;
  5. Розробка інструкції для роботи медичних працівників, рекомендацій для батьків.

Тактика проведення рутинної імунізації дітей проти поліомієліту змінюється з профілактичної до оперативної — як реагування на спалах.

Заступник міністра зазначив, що діти до шести років вакцинуватимуться незалежно від імунізаційного статусу і безкоштовно. Завдання Міністерства і міжнародних партнерів — розповсюдження інформації про необхідність імунізації.

Також він нагадав, що загальна кількість гуманітарної допомоги, яку Україна має отримати, складає 3,7 млн. доз вакцини проти поліомієліту оральної живої зареєстрованої в Україні (ОПВ виробництва Санофі Пастер, Франція) та 1,1 млн. доз інактивованої поліовакцини. На даний момент на складах ДП «Укрвакцина» Міністерства охорони здоров'я України знаходиться 600 тис. інактивованої та 1 млн. 100 тис. доз оральної полівакцини, що будуть розподілені і направлені у регіони протягом найближчих півтора тижнів. Також Ігор ПЕРЕГІНЕЦЬ зазначив, що у регіонах України ще є в наявності залишки вакцини проти поліомієліту — приблизно 60 тисяч доз, з них майже 2 тисячі — на Закарпатті.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна БАРБЕРІС наголосила на необхідності розповсюдження інформації про поліомієліт і його наслідки, бо за її даними в Україні лише 27% матерів розуміють, що поліомієліт може закінчитися паралічем. Дуже важливо переконати їх в необхідності убезпечити дитину від таких наслідків.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді