Конкурс без вибору: держсекретарі можуть поховати реформи

Міністерство охорони здоров’я наполягає на відкритому та чесному конкурсі на посади держсекретарів, який унеможливить повернення в Міністерства корупціонерів та чиновників старої системи.

До команди МОЗ долучилися щирі, молоді професіонали нового покоління. Ми будуємо нову систему фінансування галузі та встановлюємо високі стандарти медичної допомоги. Наша мета — надання однакового доступу до якісних медичних послуг кожному українцеві.

Загрозою для успішного впровадження реформ в Україні може стати непрозорий та необ'єктивний конкурсний відбір на ключову посаду в міністерствах — державного секретаря. Це може спричинити повернення до влади чиновників із заплямованою репутацією, котрих не маємо права допустити до керівництва новою країною.

Ця відповідальна посада передбачає: організацію роботи апарату міністерства; підготовку планів роботи міністерства; затвердження штатного розпису та кошторису міністерства; визначення кадрової політики міністерства. Термін перебування на посаді — 5 років, незалежно від зміни очільників. Навіть після звільнення міністрів держсекретарі мають продовжувати втілювати в життя розпочаті реформи.

МОЗ закликає створити умови для прозорого та неупередженого процесу відбору, аби обрати гідного кандидата. Однак реалії — протилежні. Недосконалі вимоги до кандидатів, а також непрозора конкурсна процедура, що не враховує критерії доброчесності, може стати шляхом повернення чиновників старої влади.

Упередженість Комісії виявляється вже на етапі подачі документів кандидатами, коли значна кількість достойних кандидатів відсіюється через начебто брак досвіду роботи на керівних посадах. У законодавстві немає чітко прописаної процедури обліку керівного досвіду, тому Комісія трактує це суб’єктивно та ситуативно.

Відверто упереджений підхід до відбору кандидатів ставить під сумнів результати. У частині міністерств вже здобули перемогу чи стали другими кандидатами особи, які працювали за часів злочинної влади або ж замішані у корупційних схемах. Це є неприпустимо та суперечить Закону «Про очищення влади», тому МОЗ наполягає на перегляді критеріїв відбору на посади держсекретарів та на публічному висвітленню роботи Комісії.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді