«Ми зробили це!» — перша пересадка механічного серця в Україні

Сьогодні, 12 липня, в Україні вперше імплантовано механічне серце. Оперував пацієнта директор ДУ «Інститут серця МОЗ України» Борис ТОДУРОВ разом із німецькими колегами. Операція тривала близько трьох годин.

«Ми зробили це! Перше механічне серце в Україні імплантовано в Інституті Серця», — написав у Facebook ТОДУРОВ.

Штучне серце імплантували 41-річному харків'янину, який звернувся до Інституту з тяжкою серцевою недостатністю, потрібна була негайна пересадка донорського серця. Проте через законодавчі обмеження в Україні вже декілька років не проводять такі операції. Єдиним способом продовжити час очікування донорського серця — це імплантувати штучне.

Нині вартість такого механічного серця становить 120 тисяч євро. З проханням допомогти зібрати кошти на операцію до громадськості звернувся сам Борис ТОДУРОВ на сторінці у Facebook. Зобов’язання зібрати найближчим часом необхідну суму взяв на себе Фонд «Серце на долоні».

Прилад, який імплантували харків’янину, — це минулорічна розробка спеціалістів Техаського інституту серця, які створили механічне серце, яке не скорочується. У пацієнтів з таким імплантом відсутній пульс та серцебиття. 

На сьогодні в Європі більше 300 пацієнтів живуть зі штучним серцем. За словами кардіохірургів, термін дії такого серця необмежений: деякі пацієнти живуть з ним вже більше 8 років. Проте у будь-якому разі в подальшому пацієнтів очікує «постійне» серце. 

За інформацією «РБК-Україна»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
7875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді