Уряд планує створити у 2016 році регіональні реперфузійні мережі для лікування серцево-судинних захворювань

Кабінет Міністрів України планує створити в країні регіональні реперфузійні мережі для лікування серцево-судинних захворювань (ССЗ). Про це йдеться у Плані пріоритетних дій Уряду на 2016 рік.

У середньостроковій перспективі Кабмін планує розбудувати реперфузійні мережі в областях, де нині вони відсутні, та розширити існуючі. На це потрібно виділити 375 млн. грн. Також необхідно забезпечити фінансування державної реперфузійної мережі (275 млн. грн.).

Загалом у 2016 році Уряд має намір забезпечити до 50% осіб, що мають показання, відповідними лікарськими засобами та консультуванням, а також збільшити кількість перкутанних втручань в системі лікування гострого інфаркту міокарда до 180  на 1 млн. населення.

Підставою для такого рішення Кабміну є те, що на сьогодні ССЗ є основною причиною смерті в Україні та складають 67,3% в загальній структурі смертності населення країни. Щороку від ССЗ помирає понад 426 тис. українців (в середньому щодня помирає майже 1 тисяча осіб). Щодня в Україні від гострого інфаркту міокарда помирає 22 людини, а показник стаціонарної летальності від цього захворювання протягом останніх років залишається високим, зокрема 14,11 у 2015 році. Це свідчить про недостатнє впровадження сучасних технологій лікування.

За даними Уряду, у 2015 році в Україні зареєстровано 40 749 випадків захворюваності на гострий інфаркт міокарда. Реперфузійної терапії потребують як мінімум 23 954 особи. При цьому у 2015 році було виконано лише 5 383 перкутанні реперфузії. 

Безперервний професійний розвиток медичних сестер у 2024 році

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді