Пацієнт може вимагати від лікаря безкоштовне забезпечення певним лікарським засобом

Міністерство охорони здоров’я України запроваджує систему інформування населення щодо безкоштовного забезпечення ліками і медичними виробами.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) буде інформувати населення щодо безкоштовного забезпечення ліками і медичними виробами. Вже був розроблений і затверджений відповідний Наказ МОЗ «Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів закуплених за кошти Державного бюджету України» від 27.06.2013 № 561. Відповідно до вищезгаданого Наказу регіонами країни (закладами підпорядкування МОЗ), які є одержувачами предметів закупівлі за державні кошти, запроваджено оперативне і періодичне інформування населення і пацієнтів щодо забезпеченості лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

Інформування відбувається наступними шляхами:

  • Створення на офіційних веб-сайтах регіонів тематичної веб-сторінки з інформацією щодо отримання (кількість, № серії), наявних залишків, а також розподілу за закладами, що кінцевими одержувачами лікарських засобів і виробів медичного призначення, що закуповуються за бюджетні кошти(з умовою її щотижневого оновлення).
  • Спеціальне маркування лікарських засобів, що закуплені коштами державного бюджету. Пацієнт може вимагати від лікаря безкоштовного забезпечення препаратом конкретної серії, що було закуплено за державні кошти і яким було забезпечено регіон.
  • Під особливо пильною увагою — питання забезпечення лікарськими засобами онкохворих дітей. Відтепер, батьки онкохворих дітей володітимуть інформацією, на які препарати вони можуть розраховувати безкоштовно і відповідно вимагати їх від лікарів місцевих закладів охорони здоров’я. Окрім цього, фінансування лікарських засобів для онкохворих дітей є стовідсотковим цього року. А отже жодна дитина не має залишитись без безкоштовних медикаментів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді