Вступили в дію зміни до Технічного регламенту закритих джерел іонізуючого випромінювання

Зокрема, змінено вимоги введення в обіг закритих джерел на території України, оновлено Категорії закритих джерел іонізуючого випромінювання, Перелік модулів оцінки відповідності закритих джерел вимогам Технічного регламенту тощо.

З 13 січня 2014 року вступила в дію нова редакція Технічного  регламенту закритих джерел іонізуючого випромінювання (далі — Технічний регламент). Це затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. N 1382» від 26.06.2013
№ 1382.

Зокрема, новим Технічним регламентом визначено, що строк служби закритого джерела — це встановлений виробником строк можливого використання конкретного закритого джерела з моменту його виготовлення, у разі закінчення якого використання такого джерела повинне бути зупинене. У разі підтвердження факту збереження радіаційних характеристик, герметичності та відсутності дефектів, їх ознак на закритому джерелі його строк служби може бути продовжений в установленому законодавством порядку.

Також, змінено вимоги введення в обіг закритих джерел на території України. Згідно з оновленим Технічним регламентом, виробник ідентифікує закрите джерело шляхом гравірування або проштамповування на ньому власного номера, маркування знаком радіаційної небезпеки, а у разі, коли це неможливо, наносить знак радіаційної небезпеки на контейнер закритого джерела (зовнішню поверхню упаковки), зазначає тип джерела, радіонуклід та його активність.

У разі коли закриті джерела ввозяться або вивозяться з України, постачальник забезпечує нанесення на закрите джерело власного номера, знака радіаційної небезпеки або інформації на контейнері закритого джерела про тип джерела, радіонуклід та його активність.

Власник повинен переконатися, що кожне закрите джерело має документи, що підтверджують його ідентифікацію та маркування, а також фотознімки або інші схеми чи креслення джерела, його контейнера, транспортної упаковки, пристрою, устаткування тощо.

Окрім цього був оновлені Категорії закритих джерел іонізуючого випромінювання, Перелік модулів оцінки відповідності закритих джерел вимогам Технічного регламенту, План заходів із застосування Технічного регламенту. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді