Форма № 081/о: амбулаторна карта хворого на туберкульоз

Неналежний контроль за лікуванням хворих на туберкульоз загрожує швидким поширенням захворювання серед населення. Щоб запобігти цьому, важливо в кожному випадку захворювання зібрати повну інформацію про умови проживання хворого, його контакти. Документом, який містить всю інформацію про перебіг хвороби, осіб, які контактували з хворим на туберкульоз, є форма № 081/о – амбулаторна карта хворого на туберкульоз.

Амбулаторна карта хворого на туберкульоз та інструкція щодо порядку її заповнення затверджені Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 527 від 28. 07. 2014 року. Цим наказом визначено, що форму заповнюють на кожного хворого, який проходить лікування у медичному закладі. Номер документа є одночасно реєстраційним номером хворого, якого вперше поставили на облік. Місце проживання хворого при цьому значення не має. Інформацію до амбулаторної карти хворого вносять лікарі-фтизіатри чи фахівці інших медичних спеціальностей на основі форми № 089/о. Після зняття хворого з обліку, карта хворого на туберкульоз зберігається ще протягом 10 років.

Інформаційні частини форми №081/о

Інформацію до амбулаторної карти хворого на туберкульоз вносять лікарі-фтизіатри тих медичних закладів, які здійснюють лікування хворих на туберкульоз. Всі дані, які вносять в бланк документа, умовно можна розділити на декілька частин:

  • Дані про медичний заклад, в якому проходить лікування хворого на туберкульоз – повна юридична назва медичного закладу, його адреса.
  • Інформація про хворого: паспортні дані, стать, дата народження, адреса, за якою постійно проживає та де працює пацієнт, соціальний статус. Сюди ж вносять дані про побутові умови, в яких проживає особа.
  • Інформація про стан здоров’я пацієнта на момент інфікування збудником туберкульозу.
  • Інформація про випадок захворювання на туберкульоз: обставини інфікування, перебіг захворювання, дані обстеження, інформація про щеплення проти туберкульозу.

Форма № 081/о: амбулаторна карта хворого на туберкульоз:

Скачайте бланк форми № 081/о, амбулаторної карти хворого на туберкульоз

Якщо туберкульозом захворіла жінка, лікар виясняє та вносить до форми № 081/о дані про кількість вагітностей та дітей, яких народила жінка, характер її менструацій та кількість абортів.

У разі заповнення форми на дитину уточнюють, від якої вагітності народилась дитина, на якому вигодовуванні була та як розвивалась. Обов’язково доповнюють, якими захворюваннями хворіла дитина та в якому віці це було, які операції вона перенесла. Інформація про хвороби, які перенесла дитина немовлям, прописується окремо.

Форма № 081/о: амбулаторна карта хворого на туберкульоз:Читайте: "Лікувальне харчування – організація в медзакладі"

Дані про випадок туберкульозу у формі № 081/0

У відповідних графах форми № 081/о лікар описує перебіг самої хвороби, а саме: 

  • скарги хворого, пов’язані з туберкульозом;
  • дані огляду хворого (загальний стан, характеристика кашлю та харкотиння, наявність крові в харкотинні, зміни голосу);
  • наявність мікобактерій в харкотинні хворого (аналіз проводять багаторазово, при отриманні результату переносять його до відповідної графи та зазначають дату обстеження);
  • рентгенологічне обстеження хворого в динаміці (зазначають прізвище лікаря-рентгенолога та переносять його висновок).

Також звертають увагу на випадки перенесеного раніше лікування з приводу туберкульозу. Лікарі-фтизіатри описують тривалість та характер лікування, яке отримував пацієнт, його ефективність.

Форма № 081/о: амбулаторна карта хворого на туберкульоз:Читайте: "Фізіотерапевтичний кабінет: організація приміщень та охорона праці"

Окремим пунктом прописують щеплення проти туберкульозу, якщо такі проводились хворому в минулому. При цьому виясняють дату проведення цієї процедури, серію вакцини та її виробника. Якщо виникали ускладнення після вакцинації, наявність їх також вказують.

В амбулаторну карту хворого на туберкульоз вносять дані про наявні у пацієнта захворювання, які можуть впливати на важкість перебігу туберкульозу. Серед таких захворювань – синдром набутого імунодефіциту. У особи уточнюють дату дотестового консультування на ВІЛ, факт перебування на обліку у кабінеті інфекційних захворювань та прийом антиретровірусних препаратів.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді