Звітність про аварійні ситуації щодо ВІЛ у закладі охорони здоров’я

Медична документація, яку заповнюють у зв'язку з аварійним випадком та ризиком ВІЛ-інфікування, акумулює відомості, які допоможуть інфекціоністу визначити ризик інфікування медичного працівника та вчасно вжити потрібних профілактичних заходів. Читайте, яку саме документацію потрібно заповнити та як правильно це робити.

Жодні умови страхування, включно з матеріальною компенсацією, не покриють непоправної шкоди здоров’ю медичного працівника, завданої ВІЛ-інфекцією. Саме тому головним завданням у розв’язанні цього питання залишається профілактика зараження безпосередньо на робочому місці після небажаного контакту.

Ведення звітності про аварійні ситуації щодо ВІЛ у закладі охорони здоров’яЧитайте: "Організовуємо «холодовий ланцюг» у закладі охорони здоров’я"

Проте, якщо ж несприятливий випадок стався і є ризик зараження, потрібно доклсти всіх зусиль, аби мінімізувати небезпеку інфікування. І медична документація — один з інструментів збору даних, які будуть вкрай важливі для аналітики. 

Звітна докуметація про ризик ВІЛ-інфікування

  • Форма для обліку контактів, пов’язаних з виконанням професійних обов’язків № 108-2/о «Реєстраційна карта випадку контакту, пов’язаного з виконанням професійних обов’язків, особи з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами та проведення постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції (конфіденційна інформація) № » (застосовується до медичних працівників);
  • Форма для обліку контактів, не пов’язаних з виконанням професійних обов’язків № 108-3/о «Реєстраційна карта випадку контакту, не пов’язаного з виконанням професійних обов’язків, особи з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами та проведення постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції (конфіденційна інформація) № ».
  • Форма для обліку контактів, не пов’язаних з виконанням професійних обов’язків, застосовується за контакту особи з кров’ю чи біологічними матеріалами інфікованого внаслідок побутових обставин тощо. Зокрема, йдеться про укол використаною голкою працівників комунальних служб під час прибирання території, укол голкою дитини під час гри на вулиці (один із найпоширеніших випадків немедичного походження), згвалтування, статеві контакти, кримінальні ситуації, пов’язані з нанесенням тілесних ушкоджень, що супроводжувалися кровотечею.
  • Форма «Інформована добровільна згода пацієнта на обробку персональних даних», введена з метою виконання статті 8 Закону України «Про захист персональних даних».

Ведення звітності про аварійні ситуації щодо ВІЛ у закладі охорони здоров’яЧитайте: "Постконтактна профілактика ВІЛ-інфекції у медичних працівників"

На що важливо звернути увагу при заповненні форм звітності?

По-перше, необхідно вельми уважно проводити заповнення паспортної частини та перевірку внесених даних відповідно до паспорта та страхового поліса (номер та серія останнього видається керівництвом закладу охорони здоров’я), адже будь-яка помилка за визнання страхового випадку може загальмувати процес.

По-друге, у розділі ІІ «Докладні відомості про випадок контакту особи з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами» Реєстраційної карти випадку контакту, пов’язаного з виконанням професійних обов’язків, особи з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами та проведення постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції, затвердженої Наказом № 410, потрібно чітко описати, як саме відбувся контакт (прокол, поріз, подряпина, укус, розбризкування тощо). У пунктах 10 та 12 варто вказати місце контакту (рука, палець, очі, слизова рота), також бажано зазначити чи виділялася кров після проколу або порізу. Ця інформація важлива насамперед для фахівця з ВІЛ-інфекції, щоб оцінити потенційний ризик зараження і призначити профілактичне лікування.

Насамкінець, при заповненні форми «Відомості про особу, з біологічними рідинами якої відбувся випадок контакту» потрібно звернути увагу на рівень вірусного навантаження пацієнта: що вище вірусне навантаження на момент контакту, то вище ризик інфікування. І навпаки, якщо пацієнт проходить антиретровірусну терапію, а вірусне навантаження у нього не визначається, — ризик інфікування низький.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді