Зберігаємо окремі групи лікарських засобів правильно

Усі готові лікарські засоби у закладах охорони здоров’я мають зберігатися за спеціальними правилами. З-поміж них є як загальні вимоги до зберігання, так і спеціальні для тих чи тих груп лікарських засобів. Про них і поговоримо докладніше.

Вимоги до умов зберігання деяких видів лікарських засобів описані у розділі 3 «Загальні вимоги до організації зберігання лікарських засобів у приміщеннях ЛПЗ, призначених для зберігання лікарських засобів» Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.12.2003 № 584.

Так, відповідно до пункту 3.13 Правил зберігання лікарських засобів усі готові лікарські засоби мають зберігатися в упаковці виробника, етикеткою назовні.

Термолабільні препарати зберігають відповідно до вимог у холодильниках з автоматичною регуляцією температури. Якщо використовуються побутові холодильники, то всередині вони мають бути обладнані термометрами. Температура на різних полицях холодильника не є однаковою. Тому термометрів має бути декілька: для моніторингу температурних умов на верхній і нижній полицях, у дверцятах та, за необхідності, у морозильній камері. Показники термометрів щодня заносять до журналу обліку температури, відповідним чином затвердженого й оформленого.

Допускати зниження температури зберігання багатьох препаратів також можна лише до певного значення. Це може бути пов’язано не тільки з процесами хімічного розпаду, а й з фізико-хімічними змінами самої лікарської форми (наприклад, випадіння осаду). Тому слід звертати особливу увагу на додаткові вказівки в інструкції із застосування та на етикетці, такі як «Не заморожувати», «Не охолоджувати», може траплятися «Зберігати при температурі від 2 °С до 30 °С» тощо.

Медичні імунобіологічні препарати слід зберігати окремо, за найменуваннями та при температурі, що вказана для кожного препарату на етикетці чи в інструкції із застосування. Медичні імунобіологічні препарати однакового найменування зберігають за серіями з урахуванням терміну придатності.

Лікарську рослинну сировину необхідно зберігати у сухому, добре провітрюваному приміщенні та у захищеному від прямого сонячного світла місці, оскільки під дією прямих сонячних променів лікарські рослини втрачають свої природні властивості, забарвлення та консистенцію.

Екстемпоральні лікарські засоби зберігають окремо та відповідно до вимог, зазначених на етикетках, оскільки строк їх придатності обмежений встановленою кількістю днів та індивідуальним приписом лікаря.

Лікарські речовини «ангро» зберігають окремо, відповідно до агрегатного стану (рідкі окремо від сипучих, газоподібних тощо).

Для пахучих і барвних засобів ліпше виділити спеціальну шафу.

Контроль якості лікарських засобів і дотримання умов їх зберігання у закладах охорони здоров’я на державному рівні здійснює Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба) та її територіальні органи. Тому всі необхідні відомості про уповноважену особу (прізвище, контактний телефон тощо) подають до територіальних органів Держлікслужби — у АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі відповідно до місця розташування закладу охорони здоров’я.

Контроль якості лікарських засобів, які приймаються на зберігання до закладу охорони здоров’я, здійснює особа (головна чи старша медична сестра, провізор або фармацевт лікарняної аптеки тощо), призначена наказом керівника закладу відповідальною за якість лікарських засобів.

Така особа несе відповідальність за якість лікарських засобів, що зберігаються у закладі, тому вона повинна не рідше одного разу на місяць проводити візуальний контроль стану тари, упаковки, зовнішнього вигляду лікарських засобів (п. 3.5 Правил зберігання лікарських засобів). При пошкодженні тари, за можливості, вона негайно усуває дефекти. Однак якщо порушено цілісність первинної упаковки, герметичність розчинів чи аерозолів, то перекладати, переливати до іншої тари, розфасовувати або розважувати лікарські засоби, замінювати їх етикетки забороняється.

У разі зміни зовнішнього вигляду лікарським засобом (поява ознак нестабільності, осаду, каламуті, зміна кольору розчину або таблеток, розшарування препаратів, призначених для місцевого застосування, тощо) відповідальна за зберігання особа звертається до територіального органу Держлікслужби для проведення належного лабораторного контролю та встановлення їх придатності.

Закон про лікарські засоби забороняє обіг лікарських засобів, термін придатності яких минув або відносно яких виникли сумніви щодо їх якості. Такі лікарські засоби мають бути вилучені та поміщені у карантин.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді