Експертус Медзаклад відзначає 5 років: святкова добірка консультацій від системи

Автор
головний редактор порталу «Медична справа»
У лютому системі «Експертус Медзаклад» виповнюється 5 років. З цієї нагоди ми підготували ТОП-5 актуальних і корисних консультацій експертів системи, які допоможуть у роботі керівникам ЗОЗ, лікарям та медичним сестрам

До 5-річчя системи «Експертус Медзаклад» підготували для вас ТОП-5 консультацій, актуальних, зокрема, в умовах воєнного стану.

Ольга Дубина головний редактор системи «Експертус Медзаклад»
Хотілося б відсвяткувати ювілей у зовсім інших обставинах, але продовжуємо впорядковувати роботу в умовах війни. Сподіваємось, що наступний день народження зустрінемо в мирі та разом із вами! Попри все, працюємо, ділимося теплом і підтримуємо одне одного!

Святкова добірка консультацій від Експертус Медзаклад

Пропонуємо ознайомитися з консультаціями, які допоможуть організувати надання медичної допомоги в лютому.

Які фінансові гарантії для медиків державних і комунальних ЗОЗ діють у 2023 році

Із січня 2023 року дотримуйте нових гарантій оплати праці медичних, фармацевтичних працівників і фахівців із реабілітації.

13 січня Кабмін ухвалив постанову «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» (далі — Постанова № 28). Цим документом уряд встановив мінімально гарантований рівень заробітних плат визначеним категоріям працівників на 2023 рік.

Читайте в консультації:

  • На кого поширюється дія Постанови № 28
  • На кого не поширюється дія Постанови № 28
  • Чи поширюються фінгарантії на медсестер закладів освіти
  • Які виплати входять до гарантованої зарплати

Атестація та безперервний професійний розвиток медиків в умовах війни

Протягом дії воєнного стану медики не проходять атестацію. Плани із запровадження безперервного професійного розвитку медсестер і фармацевтів теж довелося відкласти. Утім це не означає, що медикам не треба підвищувати кваліфікацію, а лікарям — набирати бали БПР. Навпаки — МОЗ зняло обмеження на певні види навчання. Тож розповідаємо докладно про БПР під час війни.

Читайте в консультації:

  • Призупинення атестації та кваліфікаційні категорії
  • Мінімум балів БПР за 2022 рік
  • Більше балів БПР за онлайн-навчання та цифрові навички
  • БПР медсестер і фармацевтів

Як підготувати щорічне освітнє портфоліо під час воєнного стану

Як працювати з медичними відходами: ризики й нові підходи

Система охорони здоров’я продукує величезну кількість відходів, які можуть бути небезпечними. Неправильне поводження з медичними відходами ставить під загрозу громадське здоров’я як через прямий вплив, так і через загострення екологічної кризи. Адже високий рівень утворення відходів і низькі показники вторинного перероблення призвели до того, що в Україні до 90% медичних відходів потрапляють на сміттєзвалища.

У відповідь на ці виклики МОЗ наказом від 06.09.2022 № 1602 (далі — Наказ № 1602) внесло зміни до Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами.

Читайте в консультації:

  • Ризики, пов’язані з медичними відходами
  • Нові підходи до роботи з медичними відходами

Нові та оновлені кваліфікаційні характеристики професій працівників ЗОЗ: зміни від 25.01.2023

МОЗ оновило більшість кваліфікаційних характеристик лікарів, перевиклало в нових редакціях чотири кваліфікаційні характеристики і затвердило шість нових. Ці та не лише ці зміни до ДКХП 78 МОЗ унесло наказом від 25.01.2023 № 138 (далі — Наказ № 138).

Відтепер кваліфікаційні вимоги до всіх лікарів містять норму про безперервний професійний розвиток за спеціальністю. МОЗ додало цю норму в усі кваліфікаційні характеристики професіоналів у галузях лікувальної справи, стоматології, медико-профілактичної справи та інших професіоналів у галузі медицини, які ще її не містили.

МОЗ повністю оновило чотири лікарські кваліфікаційні характеристики:

  • лікаря-психолога;
  • лікаря-психотерапевта;
  • лікаря-токсиколога;
  • лікаря-епідеміолога.

Своєю чергою, фахівці, які працюють фармацевтами-інтернами, виконуватимуть більше лікувальної роботи. Адже до їхніх завдань та обов’язків відтепер входить, зокрема:

  • організація та проведення профілактичних щеплень;
  • нагляд за побічними реакціями/діями лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, у разі проведення профілактичних щеплень.

Подробиці читайте в консультації.

Семінари та вебінари для медиків

Яке місце роботи вважати основним

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці, уклавши трудовий договір на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Ця норма дозволяє працівникам, окрім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

До 19 липня 2022 року законодавство встановлювало обмеження щодо роботи за сумісництвом працівників державних підприємств. Із цієї дати зі статті 102-1 КЗпП виключили норму, що умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначає КМУ.

Подробиці читайте в консультації.

 



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді