Постановка внутрішньовенних та внутрішньом'язових ін'єкцій лежачому хворому в палаті

Постановка внутрішньовенних та внутрішньом'язових ін'єкцій лежачому хворому в палаті ускладнює медичній сестрі дотримання вимог санепідрежиму, адже доводится працювати фактично в "польових" умовах. Читайте, як провести маніпуляцію так, аби протистояти внутрішньолікарняним інфекціям і зробити процедуру комфортною для хворого.

Вимоги до проведенння ін'єкцій лежачому хворому:

  • Намагайтеся виконувати маніпуляції безпосередньо в маніпуляційній, де створені всі умови для роботи медичної сестри. Найліпше, якщо маніпуляційна розміщена в центрі відділення і її площа дає змогу встановити дві-три або навіть чотири кушетки, на яких розміщують хворих для проведення інфузійної терапії.
  • Хворих, які можуть самостійно пересуватися, потрібно обслуговувати лише в маніпуляційних. Деяких пацієнтів можна і потрібно доставляти до маніпуляційної в пересувному кріслі.
  • У ліжку проводять маніпуляції тільки важким, «прикутим» до ліжка хворим. Якщо таких пацієнтів багато (хірургічні, травматологічні та інші відділення важких хворих), то медсестра використовує легкий пересувний столик. Столик повинен мати не менше двох функціональних поверхонь (верхня — чиста, нижня для відпрацьованого).

Постановка внутрішньовенних та внутрішньом'язових ін'єкцій лежачому хворому в палатіЧитайте: "Протоколы экстренной медицинской помощи"

Алгоритм постановки ін'єкції лежачому хворому в палаті 

КРОК 1

Обробіть руки

КРОК 2

У стерильний лоток покладіть ватні кульки, полийте їх антисептиком для шкіри

КРОК 3

У цей самий лоток помістіть шприц з ліками або декілька шприців, якщо будете проводити внутрішньовенні і внутрішньом’язові ін’єкції

КРОК 4

У кишеню покладіть кишеньковий дозатор з антисептиком і чистий пакет з-під системи. У пакеті мають бути дві пари рукавичок, можна нестерильних з коробки (друга пара про всякий випадок). У кожній палаті у відділеннях хірургічного профілю має бути ліктьовий дозатор з антисептиком для рук

КРОК 5

Лоток накрийте стерильною серветкою

КРОК 6

В іншу руку візьміть джгут, якщо будете проводити внутрішньовенну ін’єкцію

КРОК 7

Психологічно підготуйте хворого

КРОК 8

Підготуйте руку хворого перед внутрішньовенною ін’єкцією

КРОК 9

Обробіть свої руки антисептиком з кишенькового дозатора

КРОК 10

Надягніть рукавички

КРОК 11

Виконайте внутрішньовенну ін’єкцію, потім за потреби внутрішньом’язову

КРОК 12

Відпрацьовані вату, шприци протягом роботи кладіть у лоток, з яким прийшли. Краще використовувати подвійний, спарений лоток

КРОК 13

Рукавички зніміть вже в маніпуляційній після того, як помістили в дезінфекційний розчин лоток, шприци, вату

КРОК 14

Обробіть руки антисептиком. Якщо є видимі забруднення, попередньо вимийте руки з милом

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді