eHealth: нові можливості для медзакладів

Запровадження системи eHealth в державних і комунальних медичних закладах дасть змогу позбутися стосів медичної документації та відкриє нові можливості для запровадження у закладі електронного документообігу. Разом з тим, eHealth допоможе уникнути черг на прийом – електронний запис заощадить час і пацієнта, і лікаря.

Електронна система охорони здоров’я вже eHealth запрацювала в тестовому режимі. Сьогодні лікарі первинки можуть реєструватися в системі та реєструвати декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги. Тестовий період триватиме до квітня 2018 року. І до цього часу  реєстрація в eHealth відбуватиметься на добровільних засадах. І хоч це вимагає від медпрацівників додаткового часу на навчання, проте зусилля  Адже в наступному році послуги лікарів оплачуватимуться згідно з кількістю декларацій, зареєстрованих у системі eHealth.

Зразки планів на 2020-й: скачайте

Що таке eHealth

Мета eHealth — зробити всі документи та процеси взаємодії  лікарів між собою, лікарів з пацієнтами тощо з паперового формату в електронний і створити єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо.

Спочатку eHealth  впроваджуватимуть серед фахівців первинної ланки медицини — сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Пацієнти укладатимуть декларації з обраними лікарями, і лікарі реєструватимуть ці декларації в системі. Держава зможе оплачувати роботу лікаря за кожного пацієнта, а пацієнт отримає гарантовані державою безплатні медичні послуги. Так eHealth допоможе реалізувати принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

eHealth: нові можливості для медзакладівЧитайте: "Стаж медработников для выхода на пенсию: как считать?"

Переваги eHealth

Система міститиме всю медичну історію пацієнта, і ці дані будуть доступні як пацієнту, так і його лікарям. Завдяки eHealth кожен пацієнт зможе швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарі під час діагностики враховуватимуть повний анамнез пацієнта. Не буде потреби в паперових медичних картах і друкованих довідках, які губляться і забуваються. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які не можна буде ні загубити, ні підробити.

Лікарю не потрібно буде витрачати час на звіти, адже вся необхідна інформація формуватиметься автоматично в електронній системі. Отже, з’являється більше часу на пацієнта.

Крім реєстрації лікарів та декларацій пацієнтів, система eHealth запропонує лікарям первинної ланки електронний інструмент підтримки програми «Доступні ліки», а пізніше — й інші кроки, що допоможуть створити єдину електронну медичну картку кожного українця.

eHealth: нові можливості для медзакладівЧитайте: "Аккредитация медицинских учреждений в Украине"

  

Як працюватиме система eHealth

В Україні система складається із центрального та зовнішніх компонентів. У центральному компоненті зберігається та обробляється інформація. Зовнішній компонент — це програмні рішення від приватних медичних інформаційних систем (МІС). За допомогою цих сервісів заклади охорони здоров’я взаємодіють із центральним державним компонентом eHealth:

  • реєструють заклад, лікарів, пацієнтів
  • укладають електронні угоди тощо.

Медичні заклади зможуть обирати будь-яку медичну інформаційну систему (далі -МІС) з-поміж тих, які пройшли перевірку і підключилися до центрального компонента eHealth. Кожен медичний заклад зможе обрати ту МІС, яка задовольняє його потреби. Базовий набір електронних сервісів для лікарів, а також доступ пацієнтів до системи будуть безплатними.

Роботу центрального компонента контролюватиме Національна служба здоров’я України при МОЗ. Вона вимагатиме від розробників МІС дотримуватися стандартів надійності, безпеки та конфіденційності даних, якими їхні системи обмінюватимуться із центральним компонентом. Система також пройде сертифікацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. 



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді