Що означає скасування пандемії COVID-19 для України: розʼяснення ЦГЗ

Теми:
У Центрі громадського здоров'я підготували детальне роз'яснення про те, як вплине на галузь охорони здоров'я України рішення ВООЗ скасувати надзвичайну ситуацію через COVID-19

Що означає скасування пандемії COVID-19 для України: розʼяснення ЦГЗ

Днями ВООЗ оголосила, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоровʼя. Члени Комітету підкреслили світову тенденцію до зниження рівнів смертності від COVID-19, зниження загальної кількості госпіталізацій, а також високий рівень імунітету населення до SARS-CoV-2. Що це рішення означатиме для України? Про це розповіли експерти ЦГЗ.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

1. Що це рішення означатиме для українців та які його наслідки?

Скасування режиму надзвичайної ситуації щодо пандемії COVID-19 було досить очікуваним рішенням. Насамперед завдяки тому, що варіант вірусу SARS-CoV-2 Omicron максимально наближений за характеристиками до нашого сезонного грипу. Він вже не такий небезпечний, яким був на початку пандемії COVID-19.

Сьогодні експерти ЦГЗ мають набагато більше інформації про сам вірус і методи виявлення та лікування пацієнтів. Тож однозначно проводитимуть епіднагляд за вірусом SARS-CoV-2 й спостерігатимуть за його характеристиками. На основі оцінки епідемічної ситуації уряд надаватиме рекомендації про подальші протиепідемічні заходи на території України.

2. Яка зараз ситуація із захворюваністю на COVID-19?

Нині спостерігаємо спад захворювання — на 15% зменшення порівняно з минулим тижнем, 6 тис. людей захворіли. В Україні стабільна тенденція кілька тижнів поспіль до зниження захворюваності на COVID-19.

3. Чи зберігається ризик повернення пандемії COVID-19?

Новий більш небезпечний варіант SARS-CoV-2 може виникнути будь-коли. Віруси постійно мутують, змінюються і це нормально. Якщо згадати пандемію 2009—2010 років H1N1 грипу, тоді виявили новий небезпечний вірус, що призвело до значного зростання показників захворюваності та летальності серед населення, а також до запровадження протиепідемічних обмежувальних заходів. Тепер цей вірус перейшов до сезонних: він щороку з’являється, ніхто його вже не боїться, проти нього вакцинуються перед епідемічним сезоном грипу і ГРВІ. 

4. Хто залишається в групі ризику COVID-19?

У групі ризику COVID-19 станом на сьогодні люди старшої вікової групи та ті, хто мають хронічні захворювання. Тому їм особливо важливо зробити курс щеплення та додаткові бустерні дози. 

Варіант штаму Omicron має меншу летальність, ніж його попередники. Нині кількість госпіталізованих осіб не така велика, як раніше. Проте маємо усвідомлювати, що COVID-19 з нами назавжди й буде сезонним захворюванням. 

5. Яка подальша доля вірусу COVID-19 та які можливі мутації вірусу ?

ЦГЗ не дарма наводить аналогії з грипом. Швидше за все, вірус SARS-CoV-2 теж стане сезонним, його генетично вивчатимуть, нові вакцини міститимуть склад із урахуванням тих штамів, що циркулюватимуть.

Раніше ВООЗ повідомила, що більше не вважає віспу мавп надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вітряна віспа: симптоми та лікування

Вітряну віспу іноді вважають «легкою» дитячою хворобою. Та чи справді вітрянка така «безневинна»? Чим небезпечне захворювання та як запобігти ускладненням? З’ясуємо у статті
8151

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді