Знищення невикористаних залишків наркотичних лікарських засобів у відкритих ампулах

778
Автор
головний спеціаліст відділу контролю за дотриманням ліцензійних умов діяльності з обігу підконтрольних речовин Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками

Запитання

Як оформити знищення невикористаних залишків відкритих ампул наркотичних лікарських засобів? Складати акт виливу необхідно за цілий день чи на кожну ампулу окремо? Хто має входити до складу комісії?

Відповідь

На це запитання відповідає головний спеціаліст відділу контролю за дотриманням ліцензійних умов діяльності з обігу підконтрольних речовин Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Тетяна Загородна.

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів


Для того щоб знищити невикористані залишки препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у відкритих ампулах, не потрібно отримувати від Держлікслужби метод знищення та залучати представника територіального органу Національної поліції (п. 77 Ліцензійних умов).

Залишки рідинних препаратів, як-от розчинів, суспензій, сиропів, розведіть водою в пропорції 1:200 та злийте до комунального колектора. Найліпше це робити одразу після виконання призначення. Однак знищення можна провести й після закінчення чергування.

Залучіть до знищення комісію. Склад комісії обов’язково затвердьте локальним наказом. 

Рекомендований склад комісії:

    • лікар, який призначав лікарський засіб
    • чергова медична сестра, яка виконувала призначення
    • черговий лікар

NB! Прізвища та імена в наказі не потрібно вказувати, тому що члени комісії будуть постійно змінюватися.

Комісія має скласти акт про знищення відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом» від 03.06.2009 № 589. Акт про знищення вклейте в медичну картку.

У листку призначення вкажіть фактичну кількість, що призначили та ввели пацієнту. Однак у Журналі обліку спишіть цілу ампулу. Акт знищення складіть для кожного пацієнта. В акті перелічіть усі препарати, залишки яких знищили за добу. Наприклад: сибазон 1,8 мл + морфін 0,5 мл.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94529

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7664