Накази про страхові виплати медичним працівникам: скільки зберігати

708
Автор
член Центральної експертно-перевірної та Нормативно-методичної комісій Державної архівної служби України

Запитання

Як визначити строк зберігання наказів про призначення страхових виплат за соціальним страхуванням? Який нормативний акт регламентує це питання?

Відповідь

Атестація робочих місць за умовами праці


Наказ керівника про призначення страхових виплат за соціальним страхуванням — новий у діловодній практиці. Чинний Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5 (далі — Перелік № 578/5), не передбачає строків його зберігання.

Водночас Перелік № 578/5 містить статтю 673, яка визначає п’ятирічний строк зберігання рішень про призначення всіх видів державної допомоги. Тому вважаємо, що такий самий строк можна встановити і для наказів про страхові виплати. Проте це накази тимчасового строку зберігання.

Рекомендуємо винести пропозицію про встановлення строку зберігання наказів про призначення страхових виплат на розгляд експертної комісії (ЕК) організації. А після того, як ЕК схвалить, — подати пропозиції архівній установі чи установі вищого рівня. Це допоможе дотримати вимог законодавства, зокрема пункту 13 глави 1 розділу IV Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5.

Організації, які під час діяльності створюють документи Національного архівного фонду (НАФ), направляють пропозиції своєї ЕК щодо встановлення строків зберігання таких наказів до експертно-перевірної комісії (ЕПК) відповідного державного архіву. А організації, які не працюють із документами НАФ, погоджують строки з ЕК органу вищого рівня (за наявності). Якщо такого немає, рішення ЕК організації є кінцевим.

Накази керівника, які визначають порядок нарахування (призначення) страхових виплат або уповноважених осіб для прийняття рішень про їх призначення, розгляду листків непрацездатності, слід зарахувати до наказів з основної діяльності. Строк зберігання таких наказів буде:

  • постійно — в організаціях, які під час діяльності створюють документи НАФ
  • до ліквідації організації — в організаціях, які під час діяльності не створюють документи НАФ

Отже, законодавство не визначає, скільки маєте зберігати накази про страхові виплати, тому винесіть відповідну пропозицію на розгляд ЕК організації, а потім архівної установи чи установи вищого рівня.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний реєстр листків непрацездатності — правила роботи

Для чого вести Електронний реєстр листків непрацездатності, як отримати з нього інформацію, які відомості містить запис про тимчасову непрацездатність та які правила роботи з Реєстром? Про це далі у статті
6871

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
128100