Оплата лікарняного в період підвищення кваліфікації

637
Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри

Запитання

Працівника направили на підвищення кваліфікації з відривом від виробництва. У цей час він захворів й оформив лікарняний. Чи надавати йому допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю за ті дні, які збіглися з періодом підвищення кваліфікації?

Відповідь

Дане запитання в журналі "Управління закладом охорони здоров'я" роз’яснює провідний експерт з трудового законодавства Експертус Кадри, Олена Петровська.

На які нормативні акти звернути увагу в червні 2023 року
Ні. За період підвищення кваліфікації з відривом від виробництва працівник отримає середній заробіток.

Гарантії працівникам, яких роботодавці направляють підвищувати кваліфікацію, встановлює Кодекс законів про працю України (КЗпП) та інші акти законодавства (ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Працівникові, який підвищує кваліфікацію з відривом від виробництва, роботодавець:

  • зберігає місце роботи (посаду)
  • проводить виплати, передбачені законодавством (ст. 122 КЗпП)

Види виплат визначає постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695. У загальному випадку — це середня зарплата за основним місцем роботи за час навчання.

✅✅✅ Посадовий оклад медичного працівника: як формується

Допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) (ч. 1 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

За дні хвороби, які збіглися з періодом підвищення кваліфікації, допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю не надають, оскільки за час навчання з відривом від виробництва працівник отримає середній заробіток. Такої думки дотримує й ПФУ (лист від 25.04.2023 № 2800-030401-8/22536).

У протоколі вкажіть підставу такого рішення — частина перша статті 15 Закону № 1105.

 

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1507

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
31357

Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни
204583