Чи має право директор КНП звільнитися під час службового розслідування

243
Автор
експерт із кадрових питань

Запитання

Директор КНП хоче звільнитися під час службового розслідування: чи має він на це право?

Відповідь

Так, має право. І ось чому.

Порядок проведення службового розслідування затверджений постановою КМУ від 13.06.2000 № 950 (далі — Порядок № 950). Службове розслідування проводять:

  • у разі невиконання або неналежного виконання особою службових обов’язків, перевищення повноважень, а також недодержання вимог законодавства;
  • з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи невиконанню вимог Закону в інший спосіб;
  • з метою зняття безпідставних звинувачень або підозри (п. 2 Порядку № 950).

Службове розслідування може проходити з відстороненням особи, стосовно якої його проводять, або без відсторонення (п. 6 Порядку № 950).

Правова освіта медпрацівників

Особа під розслідуванням має право надавати пояснення, необхідні для розслідування документи, звертатися з клопотанням, подавати зауваження, користуватися допомогою адвоката, ознайомлюватися з актом проведення службового розслідування (п. 1113 Порядку № 950). Утім жоден із пунктів Порядку № 950 не обмежує право особи звільнитися, доки триває службове розслідування.

Право звільнитися за власним бажанням у будь-який час надає працівнику стаття 38 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Держава гарантує своїм громадянам вільний вибір виду діяльності (ст. 5-1 КЗпП).

Тож керівник підприємства, як будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням навіть під час службового розслідування. Проте й після звільнення він повинен сприяти проведенню всебічного, повного та неупередженого розслідування.

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою