Оголошено лауреатів Нобелівської премії з медицини!

Цьогорічними переможцями стали одразу троє вчених: Джон О’кіф та подружжя Мозер, які досліджували систему клітин, що дозволяють людині орієнтуватися у просторі

6 жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини. Ними стали одразу троє вчених: Джон О’кіф та подружжя Мозер, які досліджували систему клітин, що дозволяють людині орієнтуватися у просторі.

В 1971 році британсько-американський вчений Джон О’кіф відкрив першу частину системи орієнтації у просторі. Він помітив, що в щурів у різних кімнатах активуються різні набори нервових клітин.

В 2005 році норвезькі науковці Мей-Брітт Маузер та Едвард Моузел виявили другу частину системи, своєрідну навігаційну карту. Саме вона дозволяє мозку оцінити відстань та розрахувати маршрут людини. 

«Ці відкриття вирішили проблему, яка впродовж століть хвилювала філософів і науковців», — висловила свою думку Нобелівська асамблея. 

Лауреати премії отримають медаль, диплом і по вісім мільйонів шведських крон. Церемонія вручення нагород відбудеться взимку в Осло та Стокгольмі.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді