Уряд змінив порядок видачі дозволів на ввезення, вивезення і транзит Україною наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Зміни забезпечують прозорість і безперервність виконання функцій Держлікслужби, наголосило МОЗ

Уряд змінив порядок видачі дозволів на ввезення, вивезення і транзит Україною наркотичних засобів

КМУ постановою від 02.07.2024 № 768 (далі — Постанова № 768) вніс зміни до Порядку видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою від 03.02.1997 № 146.

МОЗ інформує, що Постанова № 768 забезпечує:

  • прозорість і безперервність виконання функцій Держлікслужби;
  • уніфікацію процедури декларування ліків, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори:
    • для медичного забезпечення підрозділів збройних сил держав-членів ЄС, держав-членів Організації Північноатлантичного договору та інших держав, які в установленому законом порядку допущені на територію України; підрозділів Збройних сил України, направлених згідно із законом до інших держав;
    • з європейськими та північноатлантичними стандартами.
  • зменшення фінансового навантаження на суб’єкти господарювання під час підготовки документів, необхідних для видачі дозволів;
  • скасування надмірних регуляторних обмежень та неефективних процедур контролю, застарілих систем сертифікації, моніторингу, здійснення експертиз та інших обмежень для бізнесу.

Наприклад, щоб отримати дозвіл на імпортно-експортні операції та ввезення гуманітарної допомоги, підприємствам більше не потрібні нотаріально засвідчена копія статуту та реєстраційні посвідчення на ліки, які ввозять в Україну або вивозять з неї. Засвідчити документи заявника зможе керівник суб’єкта господарювання.

Як і раніше, Держлікслужба має 30 днів на розгляд документів на імпорт, експорт або транзит. Дозволи на здійснення імпортно-експортних операцій субʼєкти господарювання отримують на підставі позитивного експертного висновку уповноваженої установи. Проте такий висновок більше не потрібен для ввезення зразків для державних спеціалізованих установ, які є субʼєктами судово-експертної діяльності, МОЗ і державних органів, підрозділи яких можуть здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

Окрім того, дозвіл Держлікслужби містить строк, протягом якого потрібно здійснити ввезення чи вивезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Строк дії дозволу можна одноразово продовжити не більше ніж до 31 грудня поточного року, якщо заявлений вантаж із поважних причин у зазначений період не перетнув митного кордону України.

Для реєстрації ввезення зразків наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у МОЗ більше не потрібен лист-клопотання від міністерства про необхідну кількість. 

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори: оновлений перелік документів

Щоб отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, подайте відповідну заяву до органу ліцензування. Які документи додати до заяви та хто видає ліцензію на прекурсори, пояснюємо в статті
25808

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді