МОЗ пояснило, як виписати електронний рецепт при проблемах з мобільним звʼязком

Збої в роботі мобільного оператора призвели до проблем із оформленням електронних рецептів. Як їх подолати, розповіло МОЗ

електронний рецепт

МОЗ повідомило, що на період криз зі зв'язком код погашення електронного рецепта відтепер міститиме інформаційна довідка.

Як підготуватися до фактичних моніторингів НСЗУ

Зміни стосуються всіх програм, за якими лікарі призначають ліки за е-рецептом, — як за програмою реімбурсації, так і за власні кошти пацієнта. 

Із 15 грудня 2023 року лікар обовʼязково має надрукувати пацієнту паперову інформаційну довідку або передати її в електронному вигляді. Інформаційна довідка міститиме і номер рецепта, і код його погашення. Зокрема, це можна зробити дистанційно в узгодженому між лікарем та пацієнтом форматі (телефоном, месенджером тощо).

Якщо лікар виписав е-рецепт до 14 грудня включно, проте пацієнт досі не отримав смс, МОЗ радить повторно звернутися до лікаря. Лікар згенерує нову інформаційну довідку з даними, що необхідні для погашення рецепта в аптеці.

Ці зміни тимчасові та вжиті на період кризи і стосуються користувачів усіх мобільних операторів. 

Нагадуємо, що на час воєнного стану лікар за вибором пацієнта може виписати паперовий рецепт на рецептурні лікарські засоби за власні кошти пацієнта. Виняток становлять наркотичні ліки, а також лікарські засоби, які входять до програми реімбурсації. Їх відпуск здійснюється виключно на підставі електронного рецепта. Проте і тут є певні винятки, коли діє паперовий рецепт:

  • для призначення екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляються в аптеці);
  • на територіях, де ведуться активні бойові дії у випадку відсутності технічної можливості виписати/відпустити е-рецепт. 

Можливість використання паперових рецептів для лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, залишається для тимчасово окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
128243

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
52076

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
1890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді