МОЗ відповіло на популярні запитання про інтернатуру

МОЗ пояснило особливості інтернатури в Україні

МОЗ відповіло на популярні запитання про інтернатуру

МОЗ відповіло на найбільш поширені запитання про інтернатуру в Україні.

Акредитація під час воєнного стану

Як змінити місце відпрацювання після проходження інтернатури?

Лікарі-інтерни, що навчалися коштом державного бюджету та вступили на навчання до інтернатури до 2022 року, мали укласти з медзакладами угоду про відпрацювання впродовж трьох років після проходження інтернатури.

УВАГА! Щоби змінити місце відпрацювання, потрібно спочатку розірвати попередньо укладену угоду за згодою двох сторін та погодженням МОЗ.

Для цього до МОЗ необхідно надіслати:

  • заяву,
  • копію укладеної угоди,
  • копію листа медзакладу, який не має заперечень щодо розірвання угоди,
  • копії документів, що підтверджують отримання медичної освіти та проходження інтернатури.

Як оплатчується робота лікарів-інтернів?

Випускники, які навчаються в інтернатурі коштом держбюджету, зараховуються на посаду лікаря-інтерна та отримують від закладу охорони здоров'я (бази стажування), в якому вони проходять практичну частину підготовки, щомісячну заробітну плату

Інших виплат для лікарів-інтернів, зокрема разової грошової допомоги після випуску з інтернатури, законодавством не передбачено.

Де можна пройти інтернатуру замість окупованого регіону?

У разі перебування бази стажування у районі проведення активних бойових дій або на тимчасово окупованій території, лікар-інтерн має звернутися з заявою до департаменту охорони здоров’я (ДОЗ) відповідної області. Там у разі наявності вільних місць за спеціалізацією йому можуть запропонувати іншу базу стажування. 

Зміна бази стажування затверджується відповідним наказом. Якщо база стажування, до якої бажає перевестися лікар-інтерн, розташована на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, переведення здійснюється наказами відповідних ДОЗ.

Переведення з однієї бази стажування на іншу може здійснюватися без зміни місця працевлаштування. Однак змінити спеціальність під час переведення з однієї бази стажування на іншу не можна. 

Особисте освітнє портфоліо: сервіс

Коли можна призупинити проходження інтернатури?

Призупинти виконання програми підготовки в інтернатурі можна:

  • якщо ЛКК або МСЕК встановила непрацездатність лікаря-інтерна;
  • під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Раніше МОЗ затвердило програми ЄДКІ за медичними та фармацевтичними спеціальностями.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1511

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
31362

Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни
204592

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді