Наркотичні лікарські засоби в аптеці відпускатимуть виключно за електронним рецептом

Зміни до порядку відпуску наркотичних лікарських засобів почнуть діяти з середини вересня

Наркотичні лікарські засоби в аптеці відпускатимуть виключно за електронним рецептом

Із середини вересня наркотичні (психотропні) лікарські засоби в аптеці відпускатимуть виключно на підставі електронного рецепта. Підстава — наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 21.07.2023 № 1333 у редакції наказу МОЗ від 10.08.2023 № 1430.

На які нормативні акти звернути увагу у вересні

Нові правила сприятимуть запобіганню неконтрольованому обігу наркотичних і психотропних препаратівПаперовий рецепт діятиме лише:

  • на територіях, де тривають активні бойові дії;
  • для призначення екстемпоральних наркотичних ліків, які виготовляють в аптеці.

Якщо пацієнт їде з ліками за кордон, щоб обґрунтувати їх призначення, лікар може надрукувати і надати пацієнту інформаційну довідку до е-рецепта. Її потрібно засвідчити власним підписом і печаткою.

Пільгові наркотичні (психотропні) ліки, часткову чи повну вартість яких відшкодовують у рамках програм місцевих бюджетів у порядку, встановленому КМУ, лікар також призначатиме за е-рецептом.

Окрім того, цифровізація процесу спростить доступ до наркотичних (психотропних) ліків пацієнтам, які проходять складне лікування та потребують знеболення. Відтепер вони отримуватимуть потрібні препарати у зручніший спосіб. Так, виписати е-рецепт повторно можна дистанційно.

Нагадуємо, що з листопада 2022 року лікарі почали використовувати електронні рецепти для призначення наркотичних лікарських засобів за власні кошти пацієнта. Нині в ЕСОЗ сформовано понад 57 тис. е-рецептів на ліки цієї групи.

Виписати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Тобто як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог. Отримати ліки за е-рецептом пацієнт може в аптеці, яка має відповідну ліцензію. Нині 100% аптек із ліцензією зареєстровані та працюють в ЕСОЗ.

Раніше НСЗУ пояснила, як виписувати рецепти на знеболювальне, що підлягає реімбурсації.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94513

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді