Зробити тест на ВІЛ можна у свого сімейного лікаря — БО «100% ЖИТТЯ»

Благодійна організація «100% ЖИТТЯ» запустила кампанію з популяризації тестування на ВІЛ у межах проєкту USAID HealthLink

ВІЛ

У трьох пілотних регіонах (Київській, Одеській та Дніпропетровській областях) стартувала кампанія #наша_таємниця. Вона включає низку інформаційних заходів для прискорення зусиль з подолання епідемії ВІЛ. Кампанію #наша_таємниця реалізує БО «100% ЖИТТЯ» у межах проєкту HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

За підтримки регіональних та загальнонаціональних ЗМІ, лікарських спільнот, лідерів думок, БО «100% ЖИТТЯ» нагадує, що в державних медзакладах можна зробити тест на ВІЛ. Принцип конфіденційності забезпечує лікарська таємниця.

Конфіденційність є однією із засад лікарської етики, і багато українців почали більше довіряти медикам. Втім, складніше їм говорити про тему безпеки сексу, стигматизовану у суспільстві. Європейський інститут політики громадського здоров’я у 2021-2022 рр. за замовленням та за сприяння проєкту USAID HealthLink провів дослідження. Його результати показали: попри те, що понад дві третини випадків зараження вірусом відбувається саме через незахищений секс, люди переважно уникають цієї теми. Лікарі часто мають упередження до людей, які живуть з ВІЛ, вірять, що можуть інфікуватися через тестування, майже не знають про існування доконтактної профілактики (PrEP) та почуваються непевно при комунікації з пацієнтами.

Мета інформаційної кампанії БО «100% ЖИТТЯ» — мотивувати людей робити тести на ВІЛ у своїх сімейних лікарів та за необхідності отримувати препарати антиретровірусної терапії, а також залучати медиків до просвіти на цю тему. 

Проєкт HealthLink з 2017 року навчає лікарів, як консультувати людей з ВІЛ та тестувати пацієнтів на ВІЛ. За понад 6 років роботи БО «100% ЖИТТЯ» спільно з МБФ «Альянс громадського здоров’я» та за підтримки USAID до проєкту доєднувалось близько 600 медичних закладів. Інформаційна кампанія, що проходить під хештегом #наша_таємниця, об’єднує 50 закладів охорони здоров’я. 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3138

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді