Які медзаклади мають звітувати НСЗУ про наявність ліків проти дихальної недостатності новонароджених: роз'яснення

НСЗУ здійснює моніторинг наявності ліків проти дихальної недостатності новонароджених

Які медзаклади мають звітувати НСЗУ про наявність ліків проти дихальної недостатності новонароджених: роз'яснення

НСЗУ проводить моніторинг щодо обігу легеневих сурфактантів та препаратів для парентерального харчування для новонароджених у закладах, які уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за напрямом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Моніторинг розпочався в січні 2023 року та триватиме постійно.

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Легеневі сурфактанти — це лікарські засоби, показані при дихальній недостатності немовлят. Препарат необхідно ввести дитині протягом перших секунд від появи на світ для того, щоб відбулось повноцінне розкриття легень.

На сьогодні 94 заклади мають договір із НСЗУ за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Найбільше — у Києві (11), Одеській області (8) і Дніпропетровській області (7).

Медзаклади звітують за спеціальною формою — «Інформація про обіг лікарських засобів для новонароджених (легеневі сурфактанти та препарати для парентерального харчування) у закладі охорони здоров’я». НСЗУ розіслала її для заповнення всім надавачам медпослуг, законтрактованим за відповідним пакетом.

Моніторинг за формою дасть змогу контролювати,чи виконують заклади умови договору, та гарантуватиме пацієнтам і лікарям можливість застосовувати сучасні методи лікування. Зокрема, через заповнені форми НСЗУ моніторитиме не лише забезпеченість закладів ліками, показаних при дихальній недостатності новонароджених, а й джерела надходження таких препаратів.

У майбутньому НСЗУ розмістить зведену інформацію щодо забезпечення надавачами сурфактантів на дашборді. Це стане корисним ресурсом для пацієнтів, громадських організацій, закладів охорони здоров’я.

Раніше МОЗ повідомило, що планує перезапустити моніторинг виконання договорів з НСЗУ.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94948

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді