Парламент підтримав законопроєкт щодо ліків на основі медичного канабісу

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про спрощення доступу до ліків на основі медичного канабісу. Документ прийняли за основу і готують до другого читання

Парламент підтримав законопроєкт щодо ліків на основі медичного канабісу

13 липня ВРУ у першому читанні ухвалила проєкт закону «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». Після доопрацювання законопроєкт розглянуть у другому читанні.

На які нормативні акти звернути увагу в липні

Якщо депутати приймуть закон, а Президент його підпише, будуть створені всі умови для розширення доступу пацієнтів до лікування, проведення наукових досліджень ефективності конопель та широкого використання у промислових цілях. Крім того, заканопроєкт визначає понятя «канабіс», «смола канабісу», «рослини канабіс», поділяє рослини роду коноплі на ті, що використовуються для промислових та медичних цілей.

Проєкт закону щодо ліків на основі медичного канабісу:

  • вводить поняття «відсоток вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у сухій масі у сортах рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей»;
  • регулює, з якого насіння можна вирощувати рослину;
  • запроваджує ліцензування всіх процесів, особливості маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції (унікальним штрих-кодом) та особливості відпуску таких лікарських засобів фізичним особам (виключно за електронним рецептом). 

МОЗ наголошує: у світі зібрано достатньо наукових даних, які підтверджують, що застосування ліків на основі медичного канабісу є ефективними під час лікування понад 50 патологічних станів. Окрім цього, науково доведено, що фітоканабіноїди здійснюють високоефективну антимікробну дію. Також вони демонструють помітний позитивний ефект під час лікування посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи тощо.

Законопроєкт не передбачає, що препарати зі вмістом медичного канабісу потраплять у вільний доступ. Застосування ліків на основі медичного канабісу жорстко контролюватимуть, за аналогією з контролем відпуску наркотичних препаратів.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5086

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді