Медсестри тимчасово зможуть працювати на посадах фахівців з реабілітації

МОЗ повідомило, що на посадах «асистент ерготерапевта», «асистент фізичного терапевта» зможуть працювати медсестри та медбрати. Чому ця норма тимчасова та коли її буде скасовано

Медсестри тимчасово зможуть працювати на посадах фахівців з реабілітації

Посади «асистент ерготерапевта», «асистент фізичного терапевта» тимчасово зможуть обіймати медсестри та медбрати. Ця норма тимчасова. Її скасують після підготовки необхідної кількості асистентів ерготерапевтів та асистентів фізичних терапевтів, які мають ступінь бакалавра за спеціальністю «Терапія та реабілітація».

Особисте освітнє портфоліо: сервіс

Цикли спеціалізації, запроваджені для підготовки майбутніх фахівців з реабілітації, наведені в наказі МОЗ «Про подальше удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства» від 10.11.2022 № 2016. Докладніше в Таблиці:

Цикли спеціалізації

Контингент слухачів

Спеціальність (кваліфікація)
після циклу спеціалізації

За фахом «Фізична та реабілітаційна медицина»

  • Сестра медична / брат медичний
  • акушерка
  • фельдшер

  • Сестра медична / брат медичний з реабілітації

За профілем роботи «Фізична та реабілітаційна медицина»

Сестра медична / брат медичний

  • Сестра медична / брат медичний з масажу

або

  • сестра медична / брат медичний з фізіотерапії

За профілем роботи «Фізична терапія та ерготерапія»

Сестра медична / брат медичний

або

Цикли спеціалізації за профілем роботи «Фізична терапія та ерготерапія» для медсестер і медбратів проводять у коледжах та університетах, що здійснюють підготовку за спеціальностями галузі знань «Охорона здоров’я» та мають відповідну ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері післядипломної освіти.

Паралельно розвиватиметься напрям підготовки сестер медичних / братів медичних з реабілітації, які працюватимуть у складі мультидисциплінарних реабілітаційних команд.

Раніше Кабмін ухвалив постанову, яка суттєво збільшила обсяги підготовки фахівців з реабілітації та психологів у закладах вищої освіти.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87224

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9389

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді