МОЗ оприлюднило маршрути пацієнта під час реабілітації в амбулаторних і стаціонарних умовах

Реабілітаційна допомога безоплатна й повністю оплачується НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Про це нагадало МОЗ та показало, як виглядають маршрути пацієнтів під час реабілітації

МОЗ оприлюднило маршрути пацієнта під час реабілітації в амбулаторних і стаціонарних умовах

Ознайомтеся з маршрутами пацієнтів під час реабілітації в амбулаторних і стаціонарних умовах, щоб перевірити логіку руху пацієнта і повноваження мультидисциплінарних команд фахівців із реабілітації. 

Як налагодити клієнтський сервіс в медзакладі

Реабілітація в амбулаторних умовах

Щоб розпочати процес реабілітації, пацієнт має отримати електронне направлення від сімейного чи лікуючого лікаря. Після цього він самостійно обрає зручну для себе лікарню. Уже в медзакладі пацієнта обстежує лікар із фізичної та реабілітаційної медицини й мультидисциплінарна команда фахівців. Для найбільш ефективної допомоги до цього процесу долучається:

У результаті обстеження фахівці з реабілітації спільно з пацієнтом розробляють індивідуальний реабілітаційний план. Ця «дорожня карта» включатиме конкретну мету пацієнта, якої він планує досягти після проходження курсу. 

Амбулаторний пакет надання реабілітаційної допомоги передбачає високий обсяг відновлювальних заходів від однієї години на добу. Тривалість курсу — не менше 14 днів. При цьому пацієнт має право на два реабілітаційні цикли на рік.  

Реабілітація в стаціонарних умовах

Якщо людина з певним захворюванням або травмою потрапляє до лікарні та потребує реабілітації у післягострому періоді, її можуть перевести з одного медзакладу чи клінічного підрозділу до іншого. Тоді процес відновлення пацієнта потрібно розпочати якомога раніше. 

Стаціонарна реабілітація також доступна за електронним направленням. Його може сформувати виключно лікуючий лікар. Спеціалізація фахівця, який формує направлення залежить від захворювання або травми пацієнта. Водночас вибір лікарні у цьому випадку — за людиною, яка потребує відновлення. 

У медзакладі до обстеження пацієнта, який потребує відновлення, підключається лікар із фізичної реабілітації та команда фахівців. Склад мультидисциплінарної команди — аналогічний амбулаторному пакету. Після первинного обстеження фахівці спільно з пацієнтом формують індивідуальний реабілітаційний план. У його межах медики визначають конкретні результати, яких пацієнт має досягти після курсу реабілітації.

Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має тривати щонайменше 14 календарних днів. За двома і більше — понад 21 календарний день, із тривалістю інтенсивних занять від трьох годин на добу. Залежно від важкості травми, кожен пацієнт може безоплатно пройти від двох до восьми реабілітаційних циклів протягом року. 

Раніше МОЗ повідомило, що НСЗУ оплачуватиме більше сеансів реабілітації за Програмою медичних гарантій.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді