Що входить у пакет лікування туберкульозу на «первинці»: роз’яснення НСЗУ

Які безоплатні медичні послуги за Програмою медичних гарантій входять до пакету “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”? Про це розповіли в НСЗУ

Лікування туберкульозу

У ПМГ–2023 є пакет послуг “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”. Його передбачено для пацієнтів, у яких вже встановлений діагноз та є план лікування, створений фтизіатром. Які саме безплатні послуги на рівні «первинки» входять до цього пакету? Роз’яснення дали в НСЗУ.

Програма медичних гарантій — 2023

У межах даного пакету ПМГ–2023 безоплатним є комплекс медичних послуг:

1. Динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта/пацієнтки з діагнозом туберкульоз  на первинному рівні медичної допомоги.
2. Лабораторні аналізи. 
3. Забір та транспортування біоматеріалу пацієнта/пацієнтки для виконання бактеріологічних досліджень.
4. Визначення спільно з пацієнтом/пацієнткою амбулаторної моделі лікування під безпосереднім наглядом за прийомом протитуберкульозних препаратів (відео-DOT, DOT за місцем надання послуг, DOT вдома тощо), враховуючи рекомендації фтизіатра та інших лікарів. 
5. Контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів, призначених фтизіатром (під безпосереднім наглядом та/або з використанням інших сучасних засобів контролю за прийомом протитуберкульозних препаратів).  
6. Формування прихильності до лікування у пацієнтів, у тому числі із залученням соціальних працівників. 
7. Дотримання тактики дій при виявленні побічної реакції на ліки. Повідомлення про кожний такий випадок фтизіатра, яким призначено відповідне лікування.
8. Оцінка слуху, гостроти зору та симптомів полінейропатії відповідно до моніторингу лікування. 
9. Оцінка та корекція нутриційного статусу, з урахуванням проведення результатів інструментальних обстежень (вимірювання зросту та маси тіла).
10. Направлення пацієнтів з ТБ для надання спеціалізованої медичної допомоги для діагностики, лікування супутніх захворювань, що загострилися на фоні ТБ, або отримання інших медичних послуг, у тому числі з реабілітації. 
11. Проведення індивідуальної профілактичної роботи з пацієнтами із туберкульозом, спрямованої на навчання санітарно-гігієнічним навичкам і зниження ймовірності передачі мікобактерій туберкульозу іншим особам та інфекційного контролю за туберкульозом.

Раніше Україна оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі.

За матеріалами сайту НСЗУ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді