Які протиепідемічні норми діятимуть у разі скасування карантину: роз'яснення МОЗ

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що базові протиепідемічні та профілактичні норми продовжать діяти навіть у разі скасування карантину

Які протиепідемічні норми діятимуть у разі скасування карантину: роз'яснення МОЗ

Зокрема, йдеться про маски, дотримання дистанції та введення карантину по окремих містах чи областях під час спалахів захворювання. Ці норми сприятимуть загальному розумінню та допоможуть підприємцям, власникам закладів, керівникам установ діяти так, щоб мінімізувати ризик спалаху або інфікування на робочих місцях чи в місцях загального користування. Переважна більшість таких норм матиме рекомендаційний характер.

Як документально підтвердити щеплення

Нагадуємо, що наразі карантин, спричинений COVID-19, діє по всій Україні до 30 червня 2023 року (постанова КМУ від 25.04.2023 р. № 383). 

МОЗ розглядає можливість скасування загальнонаціонального карантину, впроваджено через пандемію COVID-19 у 2020 році, відповідно до рекомендацій ВООЗ. Для цього міністерство проводить аудит нормативно-правової бази. Потрібно проаналізувати норми понад 60 законів і 100 постанов, які були введені та адаптовані до пандемії. Після аудиту МОЗ оприлюднить офіційну позицію щодо скасування карантину та пояснить його етапність.

ВООЗ перекваліфікувала COVID-19 із надзвичайної до постійної проблеми охорони здоров’я. Отже, він буде частиною випадків грипу та ГРВІ, які реєструють кожного року в осінньо-зимовий період. Це означає, що діятимуть спрощені вимоги до реєстрації випадків захворюваності на коронавірус, а реагування на нього відбуватиметься так само, як і на інші ГРВІ. 

На рівні кожної області встановлюватимуть так звані «епідемічні пороги», тобто максимально допустимі рівні захворюваності, після досягнення яких в області, місті або громаді запроваджуватимуть відповідні протиепідемічні заходи. Це може бути закриття шкіл, впровадження маскового режиму тощо. 

Щеплення проти COVID–19 залишаться безкоштовними і доступними. До кінця 2024 року підтверджені поставки вакцин за міжнародною ініціативою COVAX.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3569

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді