Безоплатна медична допомога для пацієнтів із гемофілією в межах ПМГ—2023: роз'яснення МОЗ

Програма медичних гарантій передбачає безоплатне надання медичної допомоги пацієнтам із гемофілією

Безоплатна медична допомога для пацієнтів із гемофілією: роз'яснення МОЗ

17 квітня відзначався Всесвітній день гемофілії. Це рідкісне генетичне захворювання, за якого порушується згортання крові. За умови постійного профілактичного введення необхідних препаратів пацієнти можуть вести повноцінний спосіб життя і запобігати спонтанних кровотеч. Яку саме безоплатну медичну допомогу надають для пацієнтів із гемофілією в межах Програми медичних гарантій, розповіли в МОЗ.

Програма медичних гарантій — 2023

Отже, МОЗ нагадує, що у разі підозри наявності гемофілії сімейний лікар може дати направлення на такі безоплатні аналізи:

  • загальний клінічний аналіз крові,
  • коагулограма.

За результатами аналізів він створює направлення до гематолога. Гематолог, своєю чергою,  консультує  пацієнта та виписує направлення на подальші спеціальні дослідження гемостазу. Це дослідження допомагає встановити діагноз, від якого залежатиме подальше лікування. 

Пацієнти з гемофілією у межах ПМГ-2023 безоплатну медичну допомогу можуть отримати:

  • У свого сімейного лікаря. Лікар первинної ланки може допомогти виявити хворобу, адже це лікар, до якого потрібно звертатися у першу чергу у разі будь-яких змін чи погіршення здоров’я. Також він допомагає контролювати стан органів та систем, які найчастіше уражаються, у 80 % випадків це – суглоби. За потреби сімейний лікар направить пацієнта до інших спеціалістів, наприклад, до ортопеда. 
  • У лікарнях, які мають договір на амбулаторну допомогу і мають у штаті лікаря-гематолога (якщо немає потреби у госпіталізації).
  • У гематологічних відділеннях лікарень, які мають договір на пакет стаціонарної допомоги, якщо є потреба у госпіталізації, наприклад, це можуть бути обласні клінічні лікарні.

МОЗ наголошує:

"Лікування та медичний супровід на всіх етапах є безоплатним за Програмою медичних гарантій. Дороговартісними препаратами пацієнтів забезпечує держава через централізовані закупівлі".

Раніше повідомлялося, що НСЗУ скоригувала фактичну вартість медпослуг за пакетами за І квартал 2023 року.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50757

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6956

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді