Законодавство щодо подолання туберкульозу в Україні потребує змін — МОЗ

МОЗ підтримує оновлення законодавства щодо подолання туберкульозу в Україні і розкриває деталі нового проєкту закону

Законодавство щодо подолання туберкульозу в Україні потребує змін — МОЗ

На необхідності оновлення законодавства щодо подолання туберкульозу в Україні  під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування наголосив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Новий проєкт закону «Про подолання туберкульозу в Україні» має стати важливим послідовним кроком із формування державної політики у напрямі боротьби з цим захворюванням. 

Як передати лабораторні дослідження на аутсорс

Про запропонований законопроєкт МОЗ розповідає наступне:

"Законопроєкт є євроінтеграційним. Його прийняття значно посилить позицію нашої держави як такої, що запроваджує людино-орієнтовані підходи та політики згідно з європейською системою цінностей, а також підтвердить відданість України зобов’язанням виконувати Політичну декларацію Генеральної Асамблеї ООН щодо боротьби з туберкульозом. Це важливий крок з огляду на заплановане засідання Генасамблеї ООН з питань протидії туберкульозу у вересні цього року. До того ж запропоновані зміни до чинного законодавства гармонізують його з законами ЄС, врегулюють сучасну термінологію, а також запровадять низку антидискримінаційних норм".

Якщо новий закон приймуть, він має запровадити такі важоиві системні зміни у боротьбі з туберкульозом в Україні:

  • перехід від політики протидії туберкульозу до його подолання, від активнішого виявлення туберкульозу на первинній ланці медичної допомоги із систематичним обстеженням людей, які перебувають у групі підвищеного ризику захворювання на туберкульоз;
  • забезпечення нормативного врегулювання лікування латентної форми туберкульозу до запровадження трирівневої системи мікробіологічних лабораторій із діагностування туберкульозу на чолі з лабораторією, що виконуватиме функції референс та здійснюватиме загальний контроль за якістю діагностики.

Наразі проєкт закону «Про подолання туберкульозу в Україні» винесено в зал Верховної Ради для голосування в першому читанні.

Раніше у МОЗ повідомили, що Україна оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
6218

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді