МОЗ створить у Дніпрі сучасну університетську лікарню

У Дніпрі буде створено університетську лікарню, про це розповів міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко

Dnipro_likarnya.jpg

МОЗ реорганізує державний заклад «Спеціалізована багатопрофільна лікарня № 1 МОЗ України» (м. Дніпро) в університетську лікарню в структурі Дніпровського державного медичного університету. Про це повідомляється на сайті міністерства.

Семінари та вебінари для медиків

Заклад стане не лише клінічною базою для підготовки студентів та інтернів, а й надаватиме спеціалізовану медичну допомогу, оскільки отримає додаткове фінансування завдяки договору з НСЗУ. Наразі лікарня потребує істотної модернізації та посилення матеріально-технічної бази.

Під час наради з керівниками структурних підрозділів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначив, що один із важливих напрямів роботи МОЗ — створення потужних університетських лікарень, де кожен студент, інтерн та медик зможе вдосконалювати свої професійні навички й робити процес лікування якомога ефективнішим для пацієнтів. Він наголосив, що створення таких клінічних баз для майбутніх лікарів — вимога часу, оскільки функціонування клінік — це стратегія розвитку для вищої медичної освіти та її майбутнє. За словами міністра, жоден університет не зможе успішно розвиватися й готувати конкурентних фахівців, якщо не має власної клінічної бази для навчання. Університетська лікарня — це насамперед потужний, великий і багатопрофільний заклад, що створює можливості для якісного навчання та досліджень.

Сучасні багатопрофільні університетські лікарні — це навчально-науково-клінічні центри, де студенти та інтерни мають змогу ефективніше опановувати практичні навички та підвищувати власну компетенцію. Нині університетські лікарні можна створювати завдяки передачі медичним університетам комунальних або відомчих лікарень. Один із можливих механізмів, які дають змогу це зробити, — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» від 15.12.2021. Саме цей нормативний акт установлює таку організаційно-правову форму, як державне некомерційне підприємство.

Раніше МОЗ повідомило, що Парламент ухвалив закон, яким посилює контроль за відпуском лікарських засобів в Україні.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87133

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9380

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді