Референтне ціноутворення на ліки: Уряд прийняв нову постанову

Кабінет Міністрів України прийняв постанову про запровадження референтного ціноутворення на лікарські засоби, які закуповуються за бюджетні кошти

photo_2022-10-05_09-55-36.jpg

4 жовтня Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України щодо референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти». Про це повідомляється на сайті МОЗ.

Обіг ліків: пройти курс

У МОЗ зазначають, що ця постанова спрямована на детінізацію в системі охорони здоров’я. Також даний документ має сприяти підвищенню ефективності держрегулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються за бюджетні кошти, що в свою чергу покращить доступ пацієнтів до необхідних ліків.

Реферування цін має зменшити витрати ЗОЗ на закупівлю медичних препаратів, які входять до Національного переліку лікарських засобів.

У МОЗ наголошують: наразі в Україні діє держрегулювання цін лише на деякі лікарські засоби, які включені до Нацпереліку, шляхом встановлення граничних оптово-відпускних цін. В той же час, з початку повномасштабної війни в Україні спостерігається значне зростання цін на ліки та медичні вироби, тож з’явилася реальна потреба розширити діючий механізм референтного ціноутворення.

«Ефективне управління коштами з державного бюджету під час війни набуло критично важливого значення в Україні. Так само критично важливим сьогодні стало забезпечення наших громадян доступними, у тому числі за ціною, ліками. Наразі механізм референтного ціноутворення є одним з основних інструментів для встановлення граничної ціни на лікарські засоби, які фінансуються з державних бюджетів», – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Дізнайтеся, як працює в Україні програма реімбурсації «Доступні ліки».

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94355

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді