МОЗ роз’яснило, чи всім дітям потрібна проба Манту

Діти дуже вразливі до зараження туберкульозною паличкою або ж мікобактерією, адже їхня ще не сформована імунна система не готова опиратися багатьом інфекційним хворобам

МОЗ роз’яснило, чи всім дітям потрібна проба Манту

Через стрес, погіршення умов життя та харчування, вимушене перебування у місцях скупчення людей у сховищах та під час евакуації, обмежений доступ до медичної допомоги зростає ризик інфікуватися мікобактерією.

Як проводити епіднагляд за туберкульозом

До розвитку туберкульозного менінгіту і розсіяних (дисемінованих) форм туберкульозу, з якими пов'язаний високий рівень смертності, схильні немовлята та малюки до дворічного віку.

УВАГА! Щеплення вакциною BCG (БЦЖ) істотно знижує цей ризик.

Щоб ефективно лікувати дитину, потрібно своєчасно виявити в неї ознаки захворювання. Оскільки прояви туберкульозу, особливо на ранніх етапах, не специфічні і подібні до інших дитячих захворювань, важливе значення має настороженість батьків і їхня обізнаність щодо туберкульозу.

Наголошуйте батькам, щоб зверталися по медичну допомому, якщо знають про ймовірний або підтверджений контакт дитини з людьми, які мають підозру на туберкульоз, або якщо помітили появу симптомів:

  • млявість, слабкість, погіршення сну
  • відсутність апетиту
  • неможливість сконцентруватися на грі або навчанні
  • втрата або поганий набір ваги
  • неприродна блідість шкіри
  • кашель — переважно сухий, що не зникає протягом 2-3 тижнів
  • невисока, але тривало підвищена температура — 37–38°С
  • нічне спітніння

На етапі інфікування (ідеться про приховану туберкульозну інфекцію у клінічно здорової дитини — ще до розвитку активного захворювання та появи симптомів) діагностувати туберкульозну інфекцію в Україні можливо за допомогою кількох способів. Так, для ранньої діагностики прихованої туберкульозної інфекції у дітей використовують:

  • туберкулінову пробу — пробу Манту
  • тест вивільнення гамма-інтерферону — квантифероновий тест
Якщо ж потрібно діагностувати захворювання після появи симптомів, застосовують швидкий молекулярний тест (GeneXpert) та рентгенологічне дослідження.

Пробу Манту рекомендують проводити тільки дітям із груп ризику. Зокрема перед щепленням БЦЖ дітям, старшим за два місяці та нещепленим вакциною БЦЖ у пологовому будинку. Тоді щеплення БЦЖ роблять за умови негативного результату проби Манту.

УВАГА! Новонародженим та малюкам до двомісячного віку щеплення проти туберкульозу проводять без попередньої проби Манту.

Всесвітня організація охорони здоров’я радить використовувати пробу Манту лише для певних груп ризику, яким необхідно встановити показання щодо призначення профілактичного лікування туберкульозу, зокрема пацієнтам:

  • які хворіють на силікоз
  • які готуються до анти-ФНП терапії або трансплантації
  • на діалізі

Проба Манту не є обов'язковою умовою для призначення профілактичного лікування туберкульозу для інших груп ризику — людей з ВІЛ, осіб, які контактували з хворим на туберкульоз із бактеріовиділенням.

Раніше в МОЗ розповіли, що медзаклади в Україні об’єднають за госпітальним принципом.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6952

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
23483

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді