МОЗ роз’яснило, чи можна вводити кілька вакцин одночасно

У відомстві називають одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних звичною світовою практикою

МОЗ роз’яснило, чи можна вводити кілька вакцин одночасно

Скачати пам’ятку «Календарні та рутинні щеплення»

Так, одночасно вводити кілька вакцин можна.

У такий спосіб пацієнт має змогу зменшити кількість візитів до медзакладу. До того ж завдяки введенню кількох вакцин одночасно чи використанню багатокомпонентних вакцин зростає імовірність того, що діти вчасно отримають всі рекомендовані щеплення відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.

МОЗ наголошує: якщо пацієнту одночасно вводять кілька вакцин, щеплення потрібно робити в різні ділянки тіла — у ліве та праве плече, а малюкам — у праве та ліве стегно. У сідницю щеплення не роблять.

Уявлення про те, що кілька вакцин «перевантажують імунну систему» є помилковим. Є беззаперечні докази того, що вакцини викликають безпечну та ефективну реакцію — створюють захист. Крім того, антигени у вакцинах ослаблені. Імунітет дитини отримує значно більше навантаження, коли дитина хворіє на інфекційне захворювання.

Раніше ми розповідали, де медикам підвищити кваліфікацію в червні.

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6708

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
22936

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді